Biskoper vil ha kondomer

For første gang motsetter en gruppe katolske biskoper seg Vatikanets doktrine mot prevensjon. Kondomer skal inn i kampen mot Aids.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

På vegne av 140 millioner katolikker sier den brasilianske bispekonferansen ja til kondomer. Kondomene skal inn i kampen mot Aids, og biskopene vil tillate dette under spesielle betingelser. Dette er første gang i verden at noen setter seg opp mot den romerskkatolske kirkens prevensjonstabu.

Et forslag fra bispekonferansen sier at «kondomer nå blir ansett som mindre stygt».

I dag skal konferansen offentliggjøre en endelig anbefaling som de enkelte biskopene skal stemme over. Vatikanet avholder seg fra å mene noe om forslaget fram til da. Lederen for Pavens helseråd, kardinal Paulo Evaristo Arns, er imidlertid tilstede under bispemøtet i Sao Paulo som representant fra Vatikanet.

Fritt fram for prevensjon kan katolikkene likevel ikke vente seg hvis Brasils biskoper går inn for å godta kondomer. Biskop Eugenio Rixen sier kondomer bare blir tolerert når det er fare for hiv-smitte, og først og fremst er det prostituerte og narkomane som kan være aktuelle brukere.

- Det er ikke tanken at kondomene skal begrense fødselstallene, sier Rixen, ifølge Die Welt.

Den lille åpningen for kondombruk ripper opp i grunnsetningene i den katolske seksualmoralen. Kjønnslig omgang er etter katolsk tradisjon til for å føre slekten videre, og det å ha sex bare for å oppnå tilfredsstillelse betegnes som obskønt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer