Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bislet for judaspenger

Oslo må ligge på verdenstoppen i å ødelegge kulturminner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Bygningen er et landemerke i Oslo by, oppført i 1920.» Det står skrevet i salgsannonsen for Bislet bad. Oslo kommune har overlatt til Pareto Eiendom AS å bli kvitt sin dårlige samvittighet som Bislet bad i hvert fall burde være for kommunen.

MEN KOMMUNEN

selger ikke bare samvittigheten, kommunen selger igjen en bit av Oslos sjel, ganske riktig et landemerke i Oslo by og i Oslos arkitekturhistorie. Tegnet av Harald Aars og Lorentz Ree, og åpnet som Norges første svømmehall, samtidig som det var et pionerprosjekt i Skandinavia.

Det som ikke står i salgsannonsen, er at Byantikvaren innleverer fredningsforslag på badet, en fredning som vil bli tatt til følge. Dermed følger en del klausuler med på kjøpet, blant annet at eier forplikter seg til å drive badet i minst ti år. Ti år? Hva slags betingelse er det? Man freder ikke en bygning for x antall år. Fredning er fredning. Den er ikke tidsbegrenset. Man kan riktignok ikke frede en drift, men her er det et ærverdig bad det er snakk om, og det er badet, både som kultur-, helse-, sosial- og arkitekturhistorie som må fredes.

TAKTSEN PÅ

Bislet bad er fra null til tre millioner, opplyser Pareto Eiendom.

Det er judaspenger for Oslo kommune. Den selger fordi kommunen ikke har råd til å beholde badet. Fordi utgiftene til å sette i stand en av Oslos stoltheter overgår deres evner.

Og hvorfor er vedlikeholdsetterslepet så stort? Fordi kommunen igjen har forsømt sine oppgaver. Badet ble renovert i 1987. I dag regner det ned i bassenget gjennom hull i taket. Det er spent opp plastnetting over hele bassenget for å forhindre at svømmerne får betongklumper i hodet. Bademester og bestyrer Arild Berg har sett betongklumper lande i nettet.

DETTE HAR

kommunen ganske rolig akseptert uten å løfte en finger for å gjøre noe. Og det er ikke første gang. Oslo kommune må snart ligge på verdenstoppen i ødeleggelser av kulturminner.

Hvem er kommunen? Det er oss, det. De som bor der. De er dem som eier Bislet bad. Kommunen stjeler fra Oslos innbyggere når de overleverer kulturminner til kommersialismen. De forråder oss.

-  Bislet bad er av nasjonal verdi. Anlegget er gjennomtenkt og vakkert til minste detalj, uttalte byantikvaren til Dagbladet 24. september.

Men hører blårussen i Oslo kommune på det? Det kan knapt ha kommet som ei bombe på dem at badet fra 1920 er arkitektur- og helsehistorie. Samtidig som det fortsatt er i bruk av Oslos innbyggere.

MAN SKULLE TRO

at kommunen har brukt opp tabbekvoten for en stund gjennom å rive Frode Rinnans idrettsanlegg: Bislett stadion. Men det er åpenbart dårlig med kunnskap og kulturelle følehorn i kommunen.

«Gangstervirksomhet,» kaller Jan Erik Vold det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media