Bislett i våre hjerter

Motstanderne av å bygge et helt nytt Bislett hevder det er to veier å gå for Bislett. Et nybygd «superstadion» for sommeridrettene friidrett og fotball, eller et rehabilitert, oppmodernisert helårsstadion som bygger på nåværende anlegg for eliteidrett og også til allmenn bruk. Motstanderne tar feil: Det er kun ett alternativ.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bislett har vært arena for tre idretter, fotball, skøyter og friidrett, men er i dag uegnet som arena for alle tre idrettene. Skøytefolket har gått innendørs og valgt bort Bislett. Det har ikke vært arrangert skøyteløp på Bislett på 15 år. Fotballbanen har ikke internasjonale mål og har ikke fasiliteter som tilfredsstiller elitelag. Vålerenga har vært nødt til å flytte til Ullevål. På Bislett er det kun seks løpebaner, noe som betyr at man ikke engang kan arrangere et NM i friidrett der. Det har vært utredet tidligere, og det er kun en mulighet for å få åtte løpebaner og en internasjonal fotballbane, man må rive det eksisterende anlegget. Hadde det vært en mulighet til å bevare det gamle anlegget, hadde det naturligvis vært valgt tidligere.

Bislett er et magisk stadion. Ikke noe annet sted er det satt flere verdensrekorder i friidrett enn nettopp her, sist ved vår egen Trine. Sports Illustrated, verdens største idrettsmagasin, kåret Bislett til verdens femte beste idrettsarena, den beste utenfor USA. Men Bislett er også et stadion for de store mosjonsløpene, hverdagsidretten og mer enn 50 store og små friidrettsarrangement hvert år. I tillegg er Bislett også «hjemmebane» for Norges tre beste friidrettsklubber: BUL, Tjalve og Vidar. Slik vil det fortsatt være med et nytt stadion. Da kan man også arrangere E-Cup, NM og andre arrangement som man ønsker til Oslo.

Det haster om det fortsatt skal være idrett på Bislett; skjer det ikke noe raskt, er det snart slutt for all idrett der. Dette vil ramme hele Friidretts-Norge kraftig. I tillegg vil Bislett Alliansens klubber spesielt rammes. Tilbudet til barne- og ungdomsfriidretten i klubbene vil måtte reduseres.

Planene for Bislett er spennende og innbefatter også en flott idrettshall til glede for nærmiljøet, bydelens idrettslag og skoler.

Glir godt inn

Forslaget til nytt Bislett stadion er ingen superstadion. Det var det forslag som ga størst gjenkjennelse i både innhold, størrelse, form, arkitektur og farger slik at Oslo-symbolet Bislett kan bestå. Det er et stadion som vil gli godt inn i den eksisterende bebyggelsen og vil bli benyttet også for hverdagsidretten, som nå.

Vi er alle nostalgiske når det gjelder Bislett. Alle ønsker vi at dagens anlegg kunne vært modernisert og vips, så var alle glade. Slik er det ikke, og det er derfor helt bortkastet å renovere dagens anlegg når ingen likevel kan bruke det. Dagens anlegg er ikke brukbart til annet enn hverdagsidrett, og da trenger man i hvert fall ikke bruke fem øre på å rehabilitere tribunene. Idretten skriker etter anlegg i Oslo. Kast ikke bort en krone på dagens Bislett, men hold dampen oppe og få på plass et nytt Bislett stadion så snart som råd er.

Naturlig sentrum

Nye Bislett stadion kan bli et naturlig sentrum i en trivelig bydel. Da selve tribunekroppen naturlig gir en del arealer og det er bestemt at det ikke skal være butikker, hvorfor ikke legge inn bydelsadministrasjon, eldresenter, ungdomsklubb og andre aktiviteter til glede for nærområdene. Tenk så fint det blir når barnehager, skoler, idrettslag og ungdommen for øvrig får en fin idrettshall i stedet for den asfaltjungelen som Lille Bislett er i dag. Trafikalt vil beboerne rundt få mindre gjennomgangstrafikk enn hva det er i dag ved at trafikken endres. Hvorfor ikke se mulighetene og bidra til at Nye Bislett virkelig blir til glede for nærmiljøet i stedet for å gå imot? Det er ingen som trenger dagens Bislett med tribunekapasitet til 18000.

En honnør til dagens politikere som har forstått at Bislett skal være et idrettsanlegg for fremtidige generasjoner og ikke et museum.