Bisp brast i gråt

TRONDHEIM (Dagbladet): Biskop Sigurd Osberg klarte ikke å holde tårene tilbake under Kirkemøtets avslutning i Trondheim i går. For å hindre kirkesplittelse måtte han stemme mot sin egen overbevisning i homofilisaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kompromissvedtaket betyr i realiteten nei til prester i partnerskap, men muligheter til arbeid for organister som lever i partnerskap.

Det var Sigurd Osberg som i sin tid reiste denne saken i Kirken, og han har ved siden av biskop Rosemarie Køhn vært en av dem som har kjempet mest for at de homofile skal få like rettigheter med andre til kirkelige stillinger. Kirkemøtet har imidlertid arbeidet under trusselen om splittelse.

Avslutningsmøtet i går var såpass dramatisk at bare en endring av et komma kunne ført til at den store enigheten bak det vedatte forslaget ville blåst hen over Nidarosdomens spir. Mens Osberg ga sitt, måtte de konservative og for eksempel Menighetsfakultetet forlate sine ståsteder og gå med på at det lokalt kan gis mulighet for å ansette homofile som lever i partnerskap. Vedtaket kom etter et knallhardt kirkelig diplomati og flere talere kjempet med gråten. Men inkonsekvensene i vedtakets grensesettinger over hvem som kan få jobb og hvor de kan få jobb, er såpass iøynefallende at nå har også Kirken fått sin «36,9»-norm.

Åpen Kirkegruppe mener at å nekte homofile som lever i partnerskap vigslede stillinger, er det samme som yrkesforbud. De homofiles representanter er også redde for at det å delegere avgjørelsen for andre stillinger til de lokale miljøene, kan føre til uhåndterlig mistenkeliggjøring og dyneløfting rundt omkring. Åpen Kirkegruppe karakteriserer vedtaket som uverdig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer