Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bisp brast i gråt

TRONDHEIM (Dagbladet): Biskop Sigurd Osberg klarte ikke å holde tårene tilbake under Kirkemøtets avslutning i Trondheim i går. For å hindre kirkesplittelse måtte han stemme mot sin egen overbevisning i homofilisaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kompromissvedtaket betyr i realiteten nei til prester i partnerskap, men muligheter til arbeid for organister som lever i partnerskap.

Det var Sigurd Osberg som i sin tid reiste denne saken i Kirken, og han har ved siden av biskop Rosemarie Køhn vært en av dem som har kjempet mest for at de homofile skal få like rettigheter med andre til kirkelige stillinger. Kirkemøtet har imidlertid arbeidet under trusselen om splittelse.

Avslutningsmøtet i går var såpass dramatisk at bare en endring av et komma kunne ført til at den store enigheten bak det vedatte forslaget ville blåst hen over Nidarosdomens spir. Mens Osberg ga sitt, måtte de konservative og for eksempel Menighetsfakultetet forlate sine ståsteder og gå med på at det lokalt kan gis mulighet for å ansette homofile som lever i partnerskap.
Vedtaket kom etter et knallhardt kirkelig diplomati og flere talere kjempet med gråten. Men inkonsekvensene i vedtakets grensesettinger over hvem som kan få jobb og hvor de kan få jobb, er såpass iøynefallende at nå har også Kirken fått sin «36,9»-norm.

Åpen Kirkegruppe mener at å nekte homofile som lever i partnerskap vigslede stillinger, er det samme som yrkesforbud. De homofiles representanter er også redde for at det å delegere avgjørelsen for andre stillinger til de lokale miljøene, kan føre til uhåndterlig mistenkeliggjøring og dyneløfting rundt omkring. Åpen Kirkegruppe karakteriserer vedtaket som uverdig.

<B>Biskop Sigurd Osberg</B>
<B>DRAMATISK AVSLUTNING PÅ KIRKEMØTET: </B>Flere talere brast i gråt, blant dem biskop Sigurd Osberg, som følte seg tvunget til å stemme mot sin overbevisning for å hindre kirkesplittelse.
Hele Norges coronakart