Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bispedømme konkurs etter sexanklager

Sex-søksmålene mot prestene er for mange og for dyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Davenport bispedømme i Iowa er det siste i rekken av fire som har funnet løsningen på alle søksmålene som har kommet i kjølevannet av avsløringer om sexuelle overgrep:


Slå seg selv konkurs.

Slik får de i praksis en beskyttelse mot ytterligere søksmål, fordi det ikke vil nytte å saksøke et konkurs bispedømme. Over et titalls søksmål er reist de de siste årene.


Fra før har bispedømmene Portland, Spokane og Tucson gjort det samme, ifølge nyhetsbyrået Ap.

- Vil gi kompensasjon

Biskop William Franklin i Davenport sa tirsdag denne uken at konkurs var siste vei ut. Han mener det er den eneste måten å sikre kirkenes økonomiske overlevelse.

I et brev på bispedømmets hjemmeside skriver han at «samtidig som vi skal gi en rettferdig kompensasjon til ofrene og de overlevende, så må vi gjøre dette for å fortsette kirkens misjon.»

Flere søksmål dreier seg om hvorvidt kirkesamfunnene og soknene visste om overgrepene, eller om de burde visst - som ansvarlige for arbeidet prestene utførte.

DEMONSTRERER FOR PRESTENES OFRE: En eldre kvinne holder opp en plakat av Barbara Dorris, som er helt til høyre i bildet. Mange overgrepssaker i hele USA går nå sin gang i rettssystemet, og flere er ventet. Foto: Ap
DEMONSTRERER FOR PRESTENES OFRE: En eldre kvinne holder opp en plakat av Barbara Dorris, som er helt til høyre i bildet. Mange overgrepssaker i hele USA går nå sin gang i rettssystemet, og flere er ventet. Foto: Ap Vis mer

- Trist dag for ofrene

Siden 2004 har bispedømmet utbetalt mer enn 65 millioner kroner i forbindelse med søksmål. Den nye strategien kommer etter at den tidligere biskopen Lawrence Soens er saksøkt. 15 av hans tidligere elever i Iowa City, der han underviste på 60-tallet har anklaget ham for overgrep.

Rettsaken skal starte 23. oktober, men nå sier en av advokatene at den sansynligvis blir utsatt, på bakgrunn av konkursen, ifølge Ap.

- Dette er en trist dag for ofrene for misbruk, sier Craig Levien, som representerer et flertall av odrene.

- De prøver nå å eliminere framtidig ansvar, sier han.

Det er for tiden 25 saker i rettssystemet angående seksuelt misbrub, men det er ventet at flere kan dukke opp.