Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bispedømmet blokkerer OD-dagen

To dager før OD-dagen får elevene beskjed om at de ikke får samle inn penger til Operasjon Dagsverk. Prosjektet omhandler seksualundervisning, abort og prevensjon.

STRID: Biskop Bernt Eidsvig under den offisielle gjenåpningen av den nylig rehabiliterte katolske privatskolen St. Sunniva i Oslo i 2013. Nå har skolens styre besluttet at skolen ikke skal delta under Operasjon Dagsverk, der prosjektene i år blant annet omhandler seksualundervisning og prevensjon.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
STRID: Biskop Bernt Eidsvig under den offisielle gjenåpningen av den nylig rehabiliterte katolske privatskolen St. Sunniva i Oslo i 2013. Nå har skolens styre besluttet at skolen ikke skal delta under Operasjon Dagsverk, der prosjektene i år blant annet omhandler seksualundervisning og prevensjon. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den katolske privatskolen St. Sunniva i Oslo vedtok før sommeren å delta på årets Operasjon Dagsverk-prosjekt.

Men nå, under en uke før selve dagen, har skolen snudd.

Skolen eies av det katolske bispedømmet, som har tre av fem plasser i skolens styre. De har vedtatt at elevene skal gjennomføre dagen, men at pengene ikke skal gå til ODs prosjekt, men til den katolske hjelpeorganisasjonen Caritas.

Dette er etter det Dagbladet får opplyst i strid med ønskene til elevrådet, FAU og lærerrepresentanten som skal ha stilt seg bak OD-prosjektet.

- Avgjørelsen blir tatt uten at elever, lærere eller foreldre er med å bestemme, og dette til tross for at elevene har skaffet seg jobber over hele byen på de premissene at pengene går til Amnesty, sier Gina Gylver, elev ved skolen til Dagbladet.

- Uheldig Årets Operasjon Dagsverk-prosjekt har tittelen «Med lik rett» og fokuserer på seksuelle og reproduktive rettigheter i Chile, Peru og Argentina. Prevensjon og abort er del av tematikken.

Det er amnesty som mottar OD-pengene og skal gjennomføre prosjektene.

Leder i Operasjon Dagsverks hovedkomité, Hanna Hågensen Aasen, beskriver saken som «uheldig».

- Vi snakket med FAU på søndag. Både elever og lærere har ønsket å gjennomføre Operasjon Dagsverk, men eierna har gått imot. OD er frivillig, og vi mener elevene burde fått ta stilling til dette selv, sier Aasen til Dagbladet.

OD har gjennomført informasjonskampanjen om aksjonen blant elevene på St. Sunniva.

- Vi har fått gode tilbakemeldinger på den, sier Aasen.

- Ikke forenelig Rektor ved St. Sunniva skole, Helene Hatle, ønsker ikke å kommentere saken, men viser til styrets leder Bjørn O. Øiulfstad.

- Saken ble behandlet i løpet av helgen og gårsdagen. Prosjektet ble avvist fordi det slik det har utviklet seg ikke er forenelig med det skolen og den katolske kirke står for, sier Øiulfstad til Dagbladet.

- Hvordan reagerer personalet og elevene på beslutningen?

- Det er en beslutning tatt av styret. Prosjektet har kommet langt før det ble avsluttet, forståelse for at det kan skape frustrasjon hos lærere og elever, men dette er en katolsk skole, og det må være utgangspunktet for prosjektene vi går inn i.

- Ser du noen betenkeligheter med at dere nå bruker OD-dagen og navnet for så å gi pengene til et annet prosjekt?

- Vi har bedt elevene si i fra til de oppdragsgivere de har at det er et eget prosjekt i regi av skolen, så må det være opp til arbeidsgiverne om de fortsatt vil gjennomføre, sier Øiulfstad til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!