Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bispedømmet innrømmer å ha tiet om flere overgrepssaker

- Vi meldte ikke fra til politiet fordi prestene var avdøde da sakene kom opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet) I dag ble det kjent at Georg Müller, den tidligere katolske biskopen i Trondheim, har tilstått å misbrukt en mindreårig altergutt seksuelt.

Han innrømmet dette i fjor sommer, men saken har ikke lekket utenfor bispedømmet før Adresseavisen omtalte den i dag.

Meldte ikke fraNå får Dagbladet bekreftet at Oslo katolske bispedømme har fått høre om to andre overgrepssaker uten å melde dem videre til politiet.

- Vi har formelt undersøkt to overgrepssaker innenfor vårt bispedømme tidligere. Dette omhandlet seksuelle overgrep mot barn, sier Pål Bratbak, pressekontakt i Oslo katolske bispedømme.

Han uttaler seg på vegne av ledelsen av bispedømmet i Norge.

TILSTOD OVERGREP: Tidligere biskop Georg Müller er her fotografert i Nidarosdommen. I fjor sommer innrømmet han å ha misbrukt en mindreårig altergutt seksuelt. Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX/Scanpix
TILSTOD OVERGREP: Tidligere biskop Georg Müller er her fotografert i Nidarosdommen. I fjor sommer innrømmet han å ha misbrukt en mindreårig altergutt seksuelt. Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX/Scanpix Vis mer

Det handler om overgrep som skjedde på 50-tallet, og ofrene er i dag voksne, opplyser Bratbak.

- Vi ble gjort kjent med disse sakene for et par år siden. I disse sakene handler det om avdøde prester. Derfor har vi ikke gått videre med sakene, sier Bratbak.

- Svik å tie om overgrep
Overgrepssaken mot Müller er den første overgrepssaken som knyttes til den katolske kirken her i landet.

AVSKJED: Georg Müller ble gitt avskjed i fjor. Foto: Katolsk.no
AVSKJED: Georg Müller ble gitt avskjed i fjor. Foto: Katolsk.no Vis mer

Til tross for at kirkens ledere har holdtovergrepet skjult helt siden Müllers innrømmelse i juni 2009, hevder biskop Eidsvig at kirken skal være åpen og modig. Han mener det er et svik å tie om overgrep.

- I denne prosess skal vi være modige og oppriktige, for hvis vi ikke gjør bot og gjør alt vi kan for å forhindre at nye ofre for prester eller ordensfolks overgrep kommer til, da er denne dyrekjøpte og smertefulle erfaring bortkastet, sa biskop Bernt Eidsvig da han holdt preken i St. Olavs kirke i Oslo denne påsken.

Først ni måneder etter at biskopen innrømmet overgrep mot altergutten, bekjentgjør kirken at det har funnet sted.

AlterguttOfferet i Trondheim var altergutt og Georg Müller var prest da overgrepene skjedde. Saken er nå strafferettslig foreldet.Biskopen for Trondheim og Oslo, Bernt Eidsvig, sier til Adresseavisen at Müller søkte avskjed umiddelbart etter at han ble forelagt beskyldningene.

Avskjeden ble offentlig kunngjort av Müller selv under den katolske høymessen i Trondheim søndag 7. juni i fjor. Meldingen kom som et sjokk på hele det katolske miljøet i byen, og den offisielle forklaringen var den gang samarbeidsproblemer i menigheten.
  Pedofiliskandale I Europa har pedofiliskandalen vokst de siste ukene med stadig flere tilfeller av seksuelt misbruk og vold utført av katolske prester.

Senest tirsdag hevdet en italiensk advokat at sakene som har rammet den katolske kirken det siste tiåret, bare er toppen av isfjellet. Selv mener han å kunne dokumentere over 130 tilfeller av pedofili i presteskapet i Italia siden 1999.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!