Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bispedømmet vil ikke melde fra til politiet om nye overgrepssaker

Ofrene må selv gå til politiet med sakene. - Dette synes vi lite om, sier politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet) I dag ble det kjent at Georg Müller, den tidligere katolske biskopen i Trondheim, har tilstått å misbrukt en mindreårig altergutt seksuelt.

Han innrømmet dette i fjor sommer, men saken har ikke lekket utenfor bispedømmet før Adresseavisen omtalte den i dag.

Vil fortsette som førNå sier ledelsen av bispedømmet i Norge i at de kommer til å behandle overgrepssaker i fremtiden slik de har gjort i de foregående sakene; nemlig at politiet ikke blir varslet når de får greie på overgrepssaker.

- Det er bestemt av biskop  Bernt Eidsvig at eventuelle framtidige overgrepssaker vil bli behandlet på samme måte som vi har gjort før, sier Pål Bratbak, pressekontakt i Oslo katolske bispedømme.

TILSTOD OVERGREP: Tidligere biskop Georg Müller er her fotografert i Nidarosdommen. I fjor sommer innrømmet han å ha misbrukt en mindreårig altergutt seksuelt. Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX/Scanpix
TILSTOD OVERGREP: Tidligere biskop Georg Müller er her fotografert i Nidarosdommen. I fjor sommer innrømmet han å ha misbrukt en mindreårig altergutt seksuelt. Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX/Scanpix Vis mer

Han uttaler seg på vegne av ledelsen for Oslo katolske bispedømme.

- Dersom ofrene vil gå til sivile myndigheter, støtter vi dem, men vi vil ikke selv anmelde, sier Bratbak til Dagbladet.

I 2001 ble behandlingen av katolske overgrepssaker ble flyttet fra de lokale kirkesamfunn til troskongregasjonen, hvilket er en del av Den katolske kirke sentrale forvaltning. Dette for å få en god behandling av sakene, opplyser Bratbak.

Har tiet om andre overgrepssaker
I dag forteller han Dagbladet at Oslo katolske bispedømme har fått høre om to andre overgrepssaker tidligere uten å melde dem videre til politiet. Dette dreier seg om forhold som skjedde på 50-tallet. To mindreårige barn skal ha blitt utsatt for seksuelle overgrep utført av prester.

- Vi gikk ikke videre med disse sakene fordi prestene var avdøde da vi ble gjort kjent med sakene for et par år siden, sier Bratbak.

Det var ofrene selv som meldte fra om disse forholdene.

AVSKJED: Georg Müller ble gitt avskjed i fjor. Foto: Katolsk.no
AVSKJED: Georg Müller ble gitt avskjed i fjor. Foto: Katolsk.no Vis mer

- Har man sjekket om andre har visst om overgrep uten å gripe inn, eller om andre har vært delaktig i overgrepene?

- Det vet jeg ikke, sier Bratbak til Dagbladet.

Kritikk fra politiet- At det sitter personer rundt omkring som er kjent med seksuelle misbruk mot barn uten å varsle politiet, det synes jeg lite om, sier politiførstebetjent Geir Olav Granbo ved Sør-Trøndelag politidistrikt til Dagbladet.

TENTE LYS Pål Bratbak tenner lys for ofrene for overgrep i den katolske kirke. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN
TENTE LYS Pål Bratbak tenner lys for ofrene for overgrep i den katolske kirke. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer

Han mener slike saker ikke kan behandles internt i kirka eller andre organisasjoner.

- Vedkommende som sitter på slike opplysninger må ta kontakt med politiet, enten om det er overgrep i kirka eller den private sfære, sier Granbo.

- Ofrene må snakke selvPrest Rudi Kessel har tidligere uttalt følgende til Magasinet:

- Ofrene må snakke selv for at vi skal få dette fram, forklarer han.

Kessel er overrasket over omfanget av overgrepssaker som rulles opp i USA.

MÅ SELV MELDE FRA: OFRENE MÅ SELV MELDE FRA: Bispedømmet i Norge kommer heller ikke i fremtiden til å melde fra om overgrep til politiet, mener biskop Bernt Eidsvig. Foto Katolsk.no
MÅ SELV MELDE FRA: OFRENE MÅ SELV MELDE FRA: Bispedømmet i Norge kommer heller ikke i fremtiden til å melde fra om overgrep til politiet, mener biskop Bernt Eidsvig. Foto Katolsk.no Vis mer

- Men at enkelte katolske prester har begått overgep, har værtkjent lenge i det katolske miljøet i Europa. Jeg kommer fra Belgia og har derfor hatt god kontakt med miljøet.

Han sier det nesten er vanskeligere for kirken å leve med at en katolsk prest innleder et forhold til en kvinne, enn det er å akseptere en prests seksuelle overgrep mot mindreårige.

- Et forhold til en kvinne er alvorlig - og lar seg vanskelig skjule. Et overgrep mot et barn er det mindre sannsynlig at omverdenen får vite om, sier Kessel.

- Avler seksuell frustrasjonHan sluttet som prest i 1983. Da hadde han fått nok av kirkens strengt hierarkiske oppbygning. Sølibatkravet var også en årsak til avgjørelsen.

- Som følge av sølibatkravet blir prestene helt avhengig avkirken - som også har sørget for deres utdannelse, jobb, bolig og sosiale nettverk, sier Kessel, som også tror det er en sammenheng mellom sølibatkravet og overgrepene i den katolske kirken.

- Jeg tror det er flere seksuelle overgripere blant katolske prester enn det er ellers i samfunnet. De unge mennene i presteseminarene har gjerne null eller liten seksuell erfaring. De lover ofte noe de ikke helt ser rekkevidden av. Sølibatet avler seksuell frustrasjon, frustrasjonen forsvinner ikke av seg selv.

I forbindelse med dette Magasin-intervjuet ble Georg Müller kontaktet, men han takket den gang nei til å si noe om katolske overgrepssaker mot barn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!