Bispekandidat går i homotog

Helen Bjørnøy vil delta i paraden som avslutter den europeiske festivalen for homofile og lesbiske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bjørnøy er generalsekretær i Kirkens Bymisjon og tidligere bispekandidat.

-  Vi i Kirkens Bymisjon har i mange år arbeidet med homofiles rettigheter og livssituasjon. Derfor finner jeg det helt naturlig at vi deltar i dette arrangementet, sier hun.

De homofiles situasjon

Bjørnøy viser til at både de årlige nasjonale «Skeive dager» og det europeiske EuroPride, som i år er lagt til Oslo, har som formål å fokusere på homofiles situasjon.

-  Det vil skje gjennom kunst, kultur, seminarer, sosialt samvær, og paraden som avslutter ukesarrangementet den 25. juni, sier Bjørnøy.

Det er ventet over 50 000 besøkende til arrangementet.

Og midt i den spektakulære paraden, preget av liv og lyst, vil altså en av den norske kirkes mest omtalte personer befinne seg. Bjørnøy var i finaleheatet om hvem som skulle etterfølge Gunnar Stålsett som Oslo-biskop, sammen med Ole Christian Kvarme og Trond Bakkevig.

-  Ikke provokasjon

-  Er dette en provokasjon mot konservative miljøer i kirka?

-  Nei. Det ville vært for smått. Dette er et uttrykk for solidaritet og et ønske om å bidra til å sette homofiles situasjon på dagsordenen. Jeg har oppfordret ansatte i Kirkens Bymisjon til å delta, uavhengig av hvilken legning de har.

-  Tittelen på vår seksjon i toget er «Størst av alt er kjærligheten».

Konservative kristne kretser ser det imidlertid annerledes. Bønnetjenesten for Norge oppfordrer kristne til bønn og kamp mot antikristelige krefter.

Til Pinsebevegelsens avis «Korsets seier» sier lederen, Arne Borgersen:

-  Jeg håper at EuroPrides utfoldelser kan være med på å vekke kristenfolket til bønn og innvielse til Gud. Jeg ser på arrangementet som en protest mot Gud - som har skapt oss til mann og kvinne.

-  Trist

Bjørnøy har denne kommentaren til Borgersen:

-  Det er trist og uverdig at det fremdeles er miljøer som bruker teologi til å undertrykke andre. Historien har vist at konservative kristne miljøer har brukt teologi mot likestilling av etniske grupper, mot likestilling av kjønnene og nå mot likestilling av mennesker med ulik seksuell legning.

-  Men jeg synes det er viktigere å bruke energien på å gi liv og livskraft til homofile, enn til å kritisere dem som er uenig med meg.

-  Hva synes du om at sentrale KrF-politikere har tilknytning til slike miljøer?

-  Vi skal være oppmerksomme på nykarismatiske bevegelser som har en autoritær oppbygning og autoritære holdninger. Vi ser det over hele Europa. Jeg mener de representerer en uheldig sammenblanding av makt, seksualitet, penger og menn, sier Bjørnøy.

STØTTER PARADEN: Nå vil også generalsekretæren i Kirkens Bymisjon, Helen Bjørnøy (t.h.), være med på den årlige paraden - som i år er lagt til Oslo i slutten av juni.
«STØRST ER KJÆRLIGHETEN»: To kvinner kysser hverandre under EuroPride i Paris for noen år tilbake.