Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bistand for ofre kan gi regning på 11 millioner

Ny kjennelse gir bistandsadvokatene rett til å følge Lommemannen i retten, men det er ikke sikkert de får betalt.

TILTALT: Erik Andersen (57) er tiltalt id en såkalte Lommemannen-saken. En kjennelse fra Borgarting lagmannsrett har bestemt at samtlige oppnevnte bistandsadvokater skal få mulighet til å overvære hele den fem måneder lange rettssaken mot mannen. Foto: Privat
TILTALT: Erik Andersen (57) er tiltalt id en såkalte Lommemannen-saken. En kjennelse fra Borgarting lagmannsrett har bestemt at samtlige oppnevnte bistandsadvokater skal få mulighet til å overvære hele den fem måneder lange rettssaken mot mannen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Onsdag snudde Borgarting lagmannsrett og bestemte at bistandsadvokatene likevel får overvære rettssaken mot mannen politiet mener er Lommemannen - Erik Andersen (57).

I utgangspunktet ble det bestemt at bare to advokater skulle få representere de 66 ofrene Andersen er tiltalt for å ha forgrepet seg mot. Nå er det likevel bestemt at de som ønsker å være tilstede skal få tilgang i Follo tingrett fra 2. november når rettsssaken starter.

Domstoladministrasjonen, som har det administrative ansvaret for alle domstoler i Norge, opplyser at det er oppnevnt 12 bistandsadvokater under hovedforhandlingen som er planlagt å vare i fem måneder. De antyder en høy prislapp for advokatenes rettmessige tilgang i retten.

- Dersom samtlige 12 advokater skulle ha vært til stede under hele saken, ville salærutgiftene ligge på omkring ni millioner kroner. I tillegg kommer reise- og oppholdsutgifter som vi anslår til å bli rundt to millioner kroner, sier direktør Tor Langbach i Domstoladministrasjonen til Dagbladet.

Altså kan prisen for bare bistandsadvokatene bli til sammen 11 millioner kroner.

Kritisk til bistands- advokater
- Dette er svært mye penger, men det er et resultat av den ordningen Stortinget har vedtatt, sier Langbach, og sikter til utvidet bruk av bistandsadvokater i norske domstoler.

Dommerdirektøren er kritisk til denne pengebruken.

- Det bistandsadvokaten gjør, er dels å bistå offeret i retten, dels å gi offeret hjelp og støtte. Jeg er for min del ikke i tvil at offeret ville kunne få mer profesjonell hjelp og støtte av andre yrkesgrupper, til en mye lavere pris, sier Langbach, og trekker fram Støttesenteret for fornærmede ved Sør-Trøndelag politidistrikt, som er et samarbeid mellom Politiet, Trondheim kommune, Konfliktrådet og Trøndelag Statsadvokatembeter.

Bistandsadvokatene har i prinsippet adgang til retten under hele perioden, men kjennelsen understreker at hver advokat må vurdere hvilket arbeid som har vært «rimelig og nødvendig», når regninga skal fastsettes.

Får ikke nødvendigvis betalt
Kjennelsen fra Borgarting gir også noen føringer for hva retten anser som en rimelig og nødvendig tilstedeværelse.

- Den endelige vurderingen av dette vil uansett skje når tingretten behandler den enkeltes regning etter at rettssaken er over. Det betyr at man får ikke nødvendigvis betalt selv om man har vært til stede i retten, sier Langbach.

Line Hvidtsten Ingebrigtsen representerer to av ofrene i Lommemannen-tiltalen. Hun reagerer på Langbachs uttalelser.

- Jeg kan ikke se at det vil påløpe vesentlig mer kostnader. Hver sak skal behandles for seg selv og vi vil følge det som er viktig for vår klient. Det vil ikke bli sittende tjue bistandsadvokater i retten, sier Hvidtsten Ingebrigtsen.

- Vanskelig å opprette tillitsforhold
Hun mener bistandsadvokatene spiller en viktig rolle i retten.

- Også de fornærmede må ha noen som har inngående kjennskap til rettssystemet. De må ha hjelp av noen som er vant til å gå i retten, og som kjenner straffeprosessloven og rettighetene den gir. Det er ikke slik at bistandsadvokater har en trøstekonefunksjon, det er en faglig støtte, sier Hvidtsten Ingebrigtsen til Dagbladet.

- Det er påfallende at det hele tiden kommer forslag som går på bekostning av ofrene i en sak, og særlig i en så belastende sak som denne, sier bistandsadvokaten.

Hun er en av de som har måtte ta over en av de fornærmede fra en advokatkollega, etter ønske fra retten.

- Jeg opplever at det er vanskelig å ha et tillitsforhold nå, så sent i løpet, sier advokaten.

- Lei å høre at vi ikke gjør noe
Den profilerte bistandsadvokaten Inger Marie Støen representerer fire av ofrene i Lommemannen-tiltalen. Hun reagerer på uttalelsen fra Langbach.

- Jeg begynner faktisk å bli lei av påstander om at bistandsadvokater ikke gjør noe i saker. Vi har for eksempel rett til å stille spørsmål til alle som forklarer seg i en sak, og det er det en grunn til. Vi kommer nærmere innpå fornærmede enn aktoratet og kan stille andre spørsmål og bidra i prosessen, sier Støen til Dagbladet.

- De fornærmede blir ofte litt glemt i disse sakene. De blir så lite synlige i retten. Det er nødvendig at vi er der for å lose dem gjennom. Jeg er enig i at mange også har behov for psykologer eller liknende, men de har også behov for juridisk bistand, sier Støen til Dagbladet.

DOMMERDIREKTØR: Tor Langbach anslår salæret for de 12 bistandsadvokatene til å være 11 millioner kroner dersom de følger hele hovedforhandlingen mot Erik Andersen. Foto: Ned Alley
DOMMERDIREKTØR: Tor Langbach anslår salæret for de 12 bistandsadvokatene til å være 11 millioner kroner dersom de følger hele hovedforhandlingen mot Erik Andersen. Foto: Ned Alley Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media