Bistand som avlat

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Historien om norsk utviklingshjelps første 50 år er skrevet. Det er et omfattende og grundig verk som ikke avslører nye skandaler, men som gir mye mat til ettertanke. Eksemplene fra mislykkede store prosjekter er mange og kjente. Fra store havarerte prosjekter i Tanzania, via den norske skipseksportkampanjen på 1980-tallet som fikk overføringer fra utviklingsbudsjettet, til dårlig planlagt hjelp til Nicaragua under sandinistene. Men mer tankevekkende er det at egeninteresse, og behovet for å dyrke et bilde av Norge som internasjonal velgjører, har vært hoveddrivkrefter i norsk utviklingshjelp. Norge har stått fram med rause utviklingsbudsjetter, men samtidig sørget for at halvparten av den tosidige utviklingshjelpen er gått til betaling av norske vareleveranser.

Mislykkede utviklingsprosjekter er ikke i seg selv et argument mot at rike land som Norge skal bruke av sin rikdom for å hjelpe mennesker i nød. Det er lite som tyder på at verden ville vært bedre for flere uten utviklingshjelp, men det er og blir alvorlig når det ikke kan påvises at summen av internasjonal utviklingshjelp de siste tiåra har ført til mindre fattigdom og mer utvikling i den tredje verden. Og spesielt er det alvorlig i ei tid da den internasjonale dagsordenen settes av stater i oppløsning og framvekst av terror som politisk virkemiddel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer