Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bistand til fattige land: Frp-velgere: 41 prosent er motstandere. SV-velgere: 0

Men stadig flere tviler på at bistanden gir resultater, viser ferske tall.

 LAVESTE NOENSINNE:  8 prosent av de spurte mener at bistandsbudsjettet bør økes, og det er den laveste andelen noensinne. Illustrasjonsfoto: REUTERS/James Akena.
LAVESTE NOENSINNE: 8 prosent av de spurte mener at bistandsbudsjettet bør økes, og det er den laveste andelen noensinne. Illustrasjonsfoto: REUTERS/James Akena. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åtte av ti mener at Norge bør gi bistand til fattige land, men stadig flere tviler på at det gir resultater og mener at det bør gis mindre enn i dag.

Det viser en undersøkelse om nordmenns holdninger til bistand, utført av Statistisk sentralbyrå (SSB).

82 prosent av de spurte i undersøkelsen sier at de er for å gi bistand til utviklingsland, mens 14 prosent sier at de er imot å gi slik bistand.

Unge er positive Kvinner er mer positive enn menn til å gi bistand, og yngre er generelt mer positive enn gjennomsnittet.

Oppslutningen om bistand er på 89 prosent blant unge i alderen 16 til 24 år, mens den er på bare 74 prosent blant eldre mellom 67 og 79 år.

Størst motstand finner man blant Frp-velgere. 41 prosent av dem sier at de er motstandere av å gi bistand, mens 54 prosent sier at de er for.

100 prosent av SV-velgerne er til sammenligning tilhengere av å gi bistand, mens andelen blant dem som stemmer Venstre, KrF og Ap er på henholdsvis 92, 91 og 90 prosent.

Stabil oppslutning Oppslutningen om å gi bistand til utviklingsland har vært ganske stabil de siste 20 årene, konstaterer SSB.

Størst oppslutning er det blant dem som tjener minst og mest, som har høyere utdanning og som bor i byer.

Lavest oppslutning er det blant dem som bare har grunnskole, og som bor i Nord-Norge, på Vestlandet eller i Hedmark og Oppland.

Passe mye Bistandsbudsjettet er i år på rundt 30 milliarder kroner, og 45 prosent av de spurte mener at dette er passe. Det er en nedgang fra de siste årene, der andelen har ligget på rundt 50 prosent.

8 prosent mener at bistandsbudsjettet bør økes, og det er den laveste andelen noensinne.

37 prosent mener at bistandsbudsjettet bør reduseres, mens 4 prosent mener at det bør sløyfes helt. Dette er flere enn noensinne siden SSB begynte å lodde holdningene til bistand i 1972.

Tviler på resultatene 46 prosent av de spurte mener bistanden gir ganske gode eller svært gode resultater, og det er en klar nedgang 2006 da sju av ti mente dette.

18 prosent tror bistanden gir ganske dårlige eller svært dårlige resultater, viser SSB-undersøkelsen.

Drøyt fire av ti tror at frivillige organisasjoner som Røde Kors og Redd Barna er de beste til å forvalte bistandspenger, mens 27 prosent mener at FN er best egnet.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media