Bistands-prinsessen

LIMA, Peru (Dagbladet): På samme måte som prinsesse Diana bygde sin popularitet rundt et oppriktig engasjement i kampen mot landminer, ønsker prinsesse Märtha Louise at bistandsarbeid skal bli en del av hennes prinsesserolle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Å hjelpe andre ligger veldig nært mitt hjerte, sier prinsessen til Dagbladet.

I går møtte hun Alicia Ramos Felix (16) og hennes lille sønn Jose Antonio. Alicia er én av 11000 jenter mellom 12 og 16 år som har blitt mødre i Lima det siste året.

Prinsessen smilte og snakket med lille Jose Antonio, mens mor Alicia takket Strømmestiftelsen for at de har et sted hvor de kan få hjelp.

Totalt får over 40 alenemødre hjelp ved senteret. Tre av dem bor der permanent.

- De fleste av mødrene blir støtt ut av sine egne familier. Incest er et stort problem her. Ofte er barnets far et nært familiemedlem. Abort er utelukket, ettersom det er ulovlig, sier informasjonskonsulent Janet Jones i Strømmestiftelsen.

Oppriktig

Gjennom hele besøket har prinsessen vist et oppriktig engasjement for menneskene hun har møtt i Bolivia og Peru, som er to av Sør-Amerikas fattigste land. Smilende har hun tatt imot voldsomme velkomstseremonier. Forståelsesfullt har hun lyttet til personer som har fortalt at hverdagen er vanskelig.

Betalte selv

For å spare organisasjonene for regningen, takket hun også nei til tilbudet om gratis reise og betalte billetten selv.

- Det å bidra til å hjelpe andre, bidra til å leve, ligger hjertet mitt veldig nært, sier prinsesse Märtha Louise til Dagbladet.

Prinsessen signaliserer med dette at hun ønsker å bruke mye tid på bistandsarbeid i framtida. Ved reisens start sa hun at hun gjerne vil fjernadoptere. I tillegg var hun ikke fremmed for å selv jobbe i felten for en kortere periode. Det vil være ganske spesielt, ettersom det er sjelden at kongelige går aktivt inn i slikt arbeid.

Prinsessen tror imidlertid ikke at det er spesielt viktig at hun er kongelig.

- Det er viktig hva alle gjør. Enhver som gjør noe for andre, kan være med på å gjøre en liten forskjell. Uavhengig av hva slags rolle man har, er det viktig at man viser omtanke for andre, sier prinsessen.

<B>FANT TONEN:</B> I går møtte prinsesse Märtha Louise Alicia Ramos Felix (16) og hennes lille sønn Jose Antonio.