BLE DREPT: I midten av mai starter mest sannsynlig rettssaken mot 24 menn som er siktet for å ha drept eller vært innblandet i drapene på Maren Ueland (t.v.) og Louisa Vesterager Jespersen i desember i fjor. - En forferdelig forbrytelse. De fire hovedtiltalte bør få dødsstraff, mener den danske familiens bistandsadvokat. Foto: Privat
BLE DREPT: I midten av mai starter mest sannsynlig rettssaken mot 24 menn som er siktet for å ha drept eller vært innblandet i drapene på Maren Ueland (t.v.) og Louisa Vesterager Jespersen i desember i fjor. - En forferdelig forbrytelse. De fire hovedtiltalte bør få dødsstraff, mener den danske familiens bistandsadvokat. Foto: Privat Vis mer

Dobbeltdrapene i Marokko

Bistandsadvokat ønsker dødsstraff

De fire mennene som antas å stå bak dobbeltdrapet i Marokko bør få dødsstraff, ifølge den danske familiens bistandsadvokat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I desember i fjor ble norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) drept i Atlasfjellene i Marokko. Den allerede utsatte rettssaken skal etter planen startes den 16. mai.

- Jeg erfarer at aktor vil be om dødsstraff for tre eller fire hovedtiltalte. Jeg er helt enig i det. Drapsmennene har gjennomført helt forferdelige handlinger, og er fremdeles en fare for Marokko - og for verden, sier Khalil El Fataoui, advokaten til familien til den avdøde danske kvinnen Louisa Vesterager Jespersen, til Dagbladet.

BISTANDSADVOKAT: Khalil El Fataoui representerer den danske familien i retten i Marokko, og mener de fire hovedtiltalte bør få dødsstraff. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BISTANDSADVOKAT: Khalil El Fataoui representerer den danske familien i retten i Marokko, og mener de fire hovedtiltalte bør få dødsstraff. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Ikke mennesker

Det er i alt 24 menn som er tiltalt i dobbeltdrap-saken, og som vil stille i retten. Advokat El Fataoui mener ikke at alle 24 bør få dødsstraff.

- Men de fire hovedtiltalte er ikke mennesker, men onde kriminelle som oppførte seg verre enn dyr. De bør få dødsstraff, og jeg er ganske sikker på at det er hva de til sist ender opp med, sier han til Dagbladet.

Dagbladet viser til at ingen får dødsstraff i Norge eller Danmark, men lurer på om det er den danske familien som har ytret et sikt ønske.

- De ønsker at rettssaken skal bli gjennomført og at de ansvarlige blir straffet. Men ikke om hvilken straff det blir. Det er opp til marokkansk rett, siden de grusomme drapene ble begått her, svarer advokat El Fataoui.

- Mottar trusler

Det var det marokkanske nettstedet bladi.net som meldte om advokatens dødsstraff-ønske i går kveld.

- Jeg ble advart om å gå ut og være så klar når det gjelder dødsstraff fordi det gir meg en sikkerhetsrisiko. Drapsmennene har flere støttespillere. Men jeg er langt fra alene om å mene det. Min mor gråter fremdeles for de drepte kvinnene hver eneste dag. Forbrytelsen var forferdelig og må straffes deretter, sier El Fataoui.

Dreper ikke

Han viser til meningsmålinger som viser at et flertall av marokkanerne ønsker at de ansvarlige for drapene på de to skandinaviske turistene bør få dødsstraff.

Selv om noen av de tiltalte til sist kan bli dømt til dødsstraff, er det langt fra sikkert at den faktisk blir utført. Siden 1993 har Marokko ikke utført dødsstraffer, til tross for at over 100 mennesker sitter i landets fengsler med dødsstraff-dom.

- Marokko har ikke effektuert dødsstraff siden 1993, nei. Men nå ønsker flertallet i Marokko at de ansvarlige skal få sin straff, med døden til følge. Men tida vil vise hva som skjer, sier El Fataoui til Dagbladet.

TERRORSAK: Det er her, i en spesialterror-domstol i Salé, utenfor hovedstaden Rabat, at rettssaken vil starte om få uker. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TERRORSAK: Det er her, i en spesialterror-domstol i Salé, utenfor hovedstaden Rabat, at rettssaken vil starte om få uker. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Ikke staffeønske

Familien til den avdøde Maren Ueland jobber med å få en marokkansk bistandsadvokat, men sier følgende via sin norske advokat, Ragnar Falck Paulsen:

- Familien Ueland har ikke ytret seg om ønske om straff for de skyldige, men regner med at de skyldige vil bli dømt og straffet, sier Falck Paulsen til Dagbladet.

Saad Sahli, advokaten til den sveitisk-spanske statsborgeren som er siktet for å ha hjulpet til i planleggingen av terroraksjonen, sier at hans klient fortsatt mener han er uskyldig. Han håper at saken blir utsatt til etter ramadan.

- Jeg ønsker mer tid til forberedelser og har vil helst at saken utsettes til ramadan er over, sier Sahli til Dagbladet.

Drept på tur

Maren Ueland og Louisa Vestager Jespersen ble funnet drept i Atlas-fjellene i Marokko i midten av desember i fjor. Siden den gang har marokkansk politi og etterretning arrestert 25 personer i forbindelse med terrorsaken.

En person, en sveitsisk-britisk statsborger, har allerede blitt dømt.

Terrorangrepet i Marokko

  • Natt til 17. desember i fjor blir norske Maren Ueland (28) fra Bryne og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) funnet drept ved foten av Toubkal, Nord-Afrikas høyeste fjell.
  • I løpet av 24 timer blir en mann tatt, etter at hans ID-kort ble funnet i nærheten av drapsstedet.
  • To døgn etter blir tre menn arrestert på en buss.
  • Den marokkanske ambassadøren til Norge, Lamia Radi, sier de fire ble radikalisert på veldig kort tid.
  • Det skal være en sveitsisk-spansk statsborger som lært opp og radikaliserte de fire mennene og ytterligere 17 andre, som også er siktet i saken.
  • Marokkansk etterretning sier de har avverget 13 terrorangrep i 2018.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer