KONKLUDERTE: Torgeir Husby leverte den rettssakkyndige rapporten til  Nina Opsahl klokka 09.00 i dag. I rapporten konkluderer han og kollega Synne Sørheim med at Anders Nehring Breivik er strafferetslig utilregnelig. Det overrasket bistandsadvokat Tore Øydne. Foto: Heiko Junge / Scanpix
KONKLUDERTE: Torgeir Husby leverte den rettssakkyndige rapporten til Nina Opsahl klokka 09.00 i dag. I rapporten konkluderer han og kollega Synne Sørheim med at Anders Nehring Breivik er strafferetslig utilregnelig. Det overrasket bistandsadvokat Tore Øydne. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

Bistandsadvokat: Overrasket over konklusjonen

Tore Øydne tror sjansene for at Breivik aldri slippes ut, er større om han dømmes til varig psykisk helsevern.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bistandsadvokat i forbindelse med 22. juli-terroren, Tore Øyde, er overrasket over at de rettssakkyndige har konkludert med at Anders Behring Breivik er strafferettslig utilregnelig, psykotisk og paranoid schizofren.

- På bakgrunn av informasjon vi har fått gjennom mediene når det gjelder hans oppvekst og tidligere helsesituasjon er jeg overrasket over denne konklusjonen. Jeg trodde han skulle bli definert som tilregnelig, for jeg har ikke sett noe sted at det har blitt nevt at han har hatt noen tidligere sinnslidelser, sier Øydne til Dagbladet.

Han presiserer at han ikke har lest den rettssakkyndige rapporten, og derfor uttaler seg på grunnlag av hva som kom fram under pressekonferansen klokka 13.00 i dag.

- Jeg har aldri opplevd tidligere at en person blir definert som utilregnelig uten at det foreligger en relativ lang sykdomshistorikk. Om det finnes på Anders Behring Breivik vet jeg ikke enda, sier han.

At Synne Sørheim og Torgeir Husby konkluderer med at Breivik er utilregnelig, har liten betydning for de overlevende og pårørende, mener Øydne.

- Dette ytterliggjør sannsynligheten for at han blir sittende inne i lang tid og kanskje livet ut, sier han.

- Når mennesker blir dømt til tvungen psyklisk helesevern,  ser man en nær sammenheng mellom lidelsen og handlingene, og derav også en større gjentakelsesfare. Derfor tror jeg han vil sitte lenger inne om han blir dømt til tvungen psykisk helsevern enn til forvaring, sier Øydne.