Kongsberg-drapene:

Bistandsadvokat reagerer: - Veldig uheldig

Bistandsadvokat Knut Fure reagerer på et svar han fikk i retten fredag. - Da gjør ikke jeg jobben min, sier han.

KRITISK: Bistandsadvokat Knut Fure reagerer på at han ikke fikk anledning til å stille spørsmål på vegne av de etterlatte. Foto: Lise Åserud / NTB
KRITISK: Bistandsadvokat Knut Fure reagerer på at han ikke fikk anledning til å stille spørsmål på vegne av de etterlatte. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HOKKSUND TINGHUS (Dagbladet): Rett før klokka 15.00 fredag ble retten hevet etter tre intense dager i rettssal to i Kongsberg og Eiker tingrett.

Fra tiltalebenken fulgte Espen Andersen Bråthen med, da flere av de fornærmede fortalte hvordan de opplevde den fatale kvelden i oktober i fjor, som kostet fem mennesker livet.

På raden bak den tiltalte 38-åringen satt bistandsadvokatene for alle de pårørende og etterlatte. Blant dem satt Knut Fure. Han bistår de etterlatte etter Andrea Meyer og kunstneren Hanne Englund, som var blant dem Bråthen drepte i Hyttegata 13. oktober i fjor.

VITNER: I retten mot Espen Andersen Bråthen kom det fram at første politipatrulje på stedet 13. oktober, ikke fulgte innsatslederens ordre. Video: Lars Eivind Bones. Reporter: Audun Hageskal Vis mer

Fortviler

Fredagen startet med at de to politibetjentene som kom først til Coop Extra-butikken forklarte hvordan de agerte da de ble skutt etter inne i butikken.

Da den ene av de hadde avlagt sin frie forklaring, og aktor og Bråthens forsvarer hadde stilt sine spørsmål, ville bistandsadvokat gjerne stille noen spørsmål. Etter at han hadde stilt sine spørsmål, ytret han også et ønske om å stille spørsmål på vegne av sine klienter.

- Vi føler vi beveger oss vekk fra tiltalen og over i andre spørsmål. Det er ikke rettens oppgave. Det er andres oppgave, svarte dommer Liv Taraldsrud i retten da Fure spurte om han kunne stille noen flere spørsmål.

Det svaret reagerer Fure på. Han er tydelig på at de etterlatte gjerne vil ha så mange svar som mulig.

- De sitter med veldig mange spørsmål, og det er særlig to ting de har vært opptatt av. Kunne dette vært unngått? Og da er det to elementer: Helseoppfølgingen av tiltalte, og det andre som var tema i dag: Om han kunne vært stoppet før, sier Fure til Dagbladet og Laagendalsposten utenfor rettslokalene.

DOMMER: Liv Taraldsrud i Buskerud tingrett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DOMMER: Liv Taraldsrud i Buskerud tingrett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Får ikke gjort jobben min

Fure mener han ved å ikke få stille spørsmålene blir hindret i å gjøre jobben sin.

- Da spør de (etterlatte) meg: Hvorfor ble han ikke stoppet før, og hvorfor slapp han unna politiet? Hvis ikke jeg tar opp det, så gjør ikke jeg jobben min. De er kjempeopptatt av det. Vi vet alle hva som skjedde litt seinere, sier han og fortsetter:

- Da synes jeg det er veldig uheldig at administrator ikke gir anledning til det.

I retten torsdag kom det fram at politiets innsatsleder ga beskjed om at patruljen skulle ta på fullt verneutstyr. Dette ble ikke gjort,

- Har du tiltro til at det vil bli gjort gode evalueringer av politiet sitt arbeid, Fure?

- Det er nå dette kan bli belyst på vegne av de etterlatte. Det er nå saken er til pådømmelse. Hva er den andre arenaen? Det er én arena og det er denne hovedforhandlingen.

REAGERER: Knut Fure utenfor rettslokalene fredag. Mandag er han tilbake i retten. Foto: Stian With / Dagbladet
REAGERER: Knut Fure utenfor rettslokalene fredag. Mandag er han tilbake i retten. Foto: Stian With / Dagbladet Vis mer

- Hvordan opplever dine klienter det å følge rettssaken?

- Det er veldig individuelt. Noen har et veldig stort informasjonsbehov, og det er kanskje det som har slått meg at de fleste vil vite mest mulig. Derfor synes jeg det er veldig uheldig at pårørende blir avskåret med at de behovene de har ikke er relevant for domstolen. Det reagerer jeg veldig på, avslutter Fure.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer