Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bistandsadvokat slakter tingrettens behandling: - Søkte seg fram til informasjon under forhandlingene

Mener det kunne fått stor betydning dersom dommen ble stående. 

PÅKJØRT PÅ VEI TIL JOBB: Blomster ved stedet i Griffenfeldtsgate på Ring 2 i Oslo hvor Charlotte Bøhler Wilhelmsen (26) ble påkjørt og drept mens hun gikk på fortauet og trillet sitt barn i barnevogn. Foto: Privat / NTB scanpix
PÅKJØRT PÅ VEI TIL JOBB: Blomster ved stedet i Griffenfeldtsgate på Ring 2 i Oslo hvor Charlotte Bøhler Wilhelmsen (26) ble påkjørt og drept mens hun gikk på fortauet og trillet sitt barn i barnevogn. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sjåføren (53) som kjørte på og drepte Charlotte Bøhler Wilhelmsen 9. september 2014, ble i dag dømt til 75 dagers fengsel av lagmannsretten.

Saken ble anket etter at Oslo tingrett i fjor sommer frifant sjåføren, fordi det ikke kunne utelukkes at sjåføren hadde mistet bevisstheten i sekundene da Bøhler Wilhelmsen ble drept.

«Mulige årsak til ulykken er hos tiltalte tap av eller en betydelig nedsettelse av bevisstheten», skrev tingrettsdommer Torstein Hellesnes i dommen.

«Retten kan etter dette ikke se vilkårene verken for tilkjenning av oppreisning eller erstatning for lidt økonomisk tap er til stede. Tiltalte skal etter dette frifinnes», sto videre i den enstemmige dommen fra Oslo tingrett.

Mener tingrettens behandling var for dårlig

De etterlattes bistandsadvokat, Christian Lundin, sier til Dagbladet at saken ikke ble godt og grundig behandlet før i lagmannsretten.

- For tingretten opplevde de etterlatte en stemoderlig behandling av saken ved at rettens formann selv googlet seg frem til informasjon om besvimelse under hovedforhandlingen, og de etterlatte fikk ikke fremføre sitt syn på saken. For lagmannsretten ble dette rettet opp.

Lundin mener at Oslo tingretts avgjørelse kunne fått stor betydning for andre saker, dersom dommen hadde blitt stående.

- Det er ingen vinnere i denne saken, men de etterlatte er tilfredse med at lagmannsretten plasserer ansvaret der det hører hjemme; nemlig hos sjåføren. Hvis tingrettens dom hadde blitt stående ville det fått stor betydning ved at hvem som helst bare skylde på at man har fått et illebefinnende og sluppet unna med det. Domfelte har i denne saken gjennomført en rekke medisinske undersøkelser, og det er ingen funn som støtter at sjåføren fikk et illebefinnende uten forvarsel slik det blir hevdet.

Tingrettsdommer Torstein Hellesnes sier følgende om kritikken fra bistandsadvokaten:

- Det er ikke uvanlig at tingretten og lagmannsretten kommer til ulikt resultat. I denne saken kan det skyldes at lagmannsretten ble presentert for det grunnlagsmaterialet som aktørene ikke fremskaffet, til tross for tingrettens anmodning om dette. For øvrig har jeg ikke som praksis å gå i polemikk med sakens aktører.

- Taler for en streng reaksjon

Der tingretten konkluderte med at sjåføren kunne ha mistet bevisstheten, konkluderte lagmannsretten med at sjåføren sovnet:

«Tiltaltes uaktsomme forhold dreier seg som nevnt foran om en alvorlig tilsidesettelse av et grunnleggende krav til en sjåfør. En slik forsømmelse fører med seg et stort skadepotensiale. Selv med det alvorlige utfall kjøringen fikk, innebar den likevel en betydelig risiko for et enda større skadeomfang, særlig når det gjelder Charlotte Bøhler Wilhelmsens datter. Lagmannsretten viser her til at tiltalte sovnet ved rattet på en meget trafikkert vei hvor det var mange veifarende. Det var tett med biler i kjørefeltene samt både syklister og fotgjengere på fortauet. Allmennpreventive hensyn taler for en streng reaksjon», heter det i domsavsigelsen.

Den 53 år gamle sjåføren er dømt til 75 dagers fengsel, og mister i tillegg førerretten i tre år. Videre stilles det krav om oppreisning på totalt 920 000 kroner til de etterlatte.