DREPT: Sigrid Giskegjerde Schjetne.
Foto: Privat / NTB scanpix
DREPT: Sigrid Giskegjerde Schjetne. Foto: Privat / NTB scanpixVis mer

Bistandsadvokat Stabell: - Falsk tilståelse fra 41-åringen i Sigrid-saken

41-åringen skrev brev til politiet hvor han skrev at han følte seg presset til å komme med en ny forklaring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kunne Dagbladet fortelle at 41-åringen som er dømt til tvungent psykisk helsevern for å ha drept 16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne på Østensjø i Oslo i 2012 nå har gitt en forklaring hvor han tilstår drapet.

Men foreldrenes bistandsadvokat Harald Stabell kaller det en falsk tilståelse, og sier 41-åringen har gitt den for å få bedre psykiatribehandling, melder NRK.

DØMT TIL TVUNGET PSYKISK HELSEVERN: 41-åringen, fotografert under ankesaken i Borgarting lagmannsrett i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
DØMT TIL TVUNGET PSYKISK HELSEVERN: 41-åringen, fotografert under ankesaken i Borgarting lagmannsrett i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

På Dagsrevyen i kveld leste Stabell fra et brev, som han sier er sendt fra 41-åringen til politiet, datert 8. juni:

- Jeg blir fortalt at jeg ikke kommer meg videre i systemet hvis jeg ikke husker hva som skjedde med Sigrid. Dette, til deres informasjon, kan presse fram en falsk tilståelse, het det i brevet ifølge Harald Stabell.

- Kjempetungt for foreldrene

Stabell sier til Dagbladet at brevet ble sendt til politiet i forkant av avhøret, men at det ikke kom fram før det var gjennomført. Han sier han og foreldrene fikk brevet tidligere i sommer.

- Deres konklusjon etter å ha lest brevet er klokkeklar: At det som er forklart ikke er en tilståelse, sier Stabell.

Han sier den oppståtte situasjonen er ille for foreldrene, og at de er misfornøyde med at det har kommet ut som at det er en tilståelse.

- Det er kjempetungt for dem hver gang saken blir omtalt i mediene, sier Stabell.

Bistandsadvokaten sa i går til Dagbladet at foreldrene mener den nye forklaringen «ikke innebærer noen form for tilståelse fra vedkommende».

- Foreldrene kom i dag til at det måtte forklares hvorfor de ikke ser på det som en tilståelse, sier Stabell.

SØRGET: Flere la ned blomster og lys etter at det ble kjent at Sigrid Giskegjerde Schjetne var funnet drept i 2012.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SØRGET: Flere la ned blomster og lys etter at det ble kjent at Sigrid Giskegjerde Schjetne var funnet drept i 2012. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- De er glade for at politiet også sier de ikke ser på det som en tilståelse, sier han.

Mannens forsvarer John Christian Elden beskrev den nye forklaringen slik i går overfor Dagbladet:

- Jeg kan bekrefte at vår klient nå erkjenner og har tilstått at det var han som drepte Sigrid Giskegjerde Schjetne. Han ønsket at Sigrids etterlatte skulle bli varslet og få faktum. Derfor avga han ny politiforklaring, hvor han forklarte seg om forsvinningen og drapet.

Elden sier til NRK at han ikke er kjent med brevet fra 41-åringen.

Etterforskningsleder for Sigrid-drapet, Per Einar Østrem, bekreftet i går overfor Dagbladet at det hadde vært nye avhør av 41-åringen.

- Han forklarte seg i slutten av juni, og erkjente forholdet. Hva han forklarte kan jeg ikke si noe om nå, sa Østrem.

BISTANDSADVOKAT OG FORSVARER: Forsvarer John Christian Elden (t.h.) og bistandsadvokat Harald Stabell fotografert under ankerettsaken i forbindelse med drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BISTANDSADVOKAT OG FORSVARER: Forsvarer John Christian Elden (t.h.) og bistandsadvokat Harald Stabell fotografert under ankerettsaken i forbindelse med drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Ubesvarte spørsmål

Politiinspektør Grete Lien Metlid sa tidligere i dag til Nettavisen at de mener det fortsatt er en del ubesvarte spørsmål i saken.

- Vi kommer tilbake til verdien av forklaringen han har gitt, sier Metlid til Nettavisen.

16-åringen forsvant sporløst 4. august 2012. Saken vakte enorm oppsikt. En stor politiaksjon ble iverksatt, og flere hundre frivillige deltok i letingen etter den 16 år gamle Oslo-jenta.

Først en måned etter at Sigrid sporløst forsvant, ble hun funnet drept. Samme dag ble en nå 41 år gammel mann pågrepet, og siktet for drapet. Han har hele tiden nektet straffskyld.

41-åringen er i dag tvangsinnlagt ved St. Olavs Hospital i Trondheim, avdeling Brøset. Brøset er et psykiatrisk sykehus, og et kompetansesenter for fengselssikkerhet og rettspsykiatri.