Bistandsadvokatene vil ha ni vitner

Har satt opp journalist og Holocaust-forsker på sin vitneliste.

VIL HA NI VITNER:  Bistandsadvokatene i terrorsaken ønsker å stevne ni vitner, bekrefter kordinerende bistandsadvokat   Frode Elgesem. Foto: Jacques Hvistendahl
VIL HA NI VITNER: Bistandsadvokatene i terrorsaken ønsker å stevne ni vitner, bekrefter kordinerende bistandsadvokat Frode Elgesem. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bistandsadvokatene i terrorsaken sender inn sin bevisoppgave i dag, samme dag som forsvaret.

- Vi har en liste på ni navn med personer som er ønsket som vitner,  sier koordinerende bistandsadvokat Frode Elgesem til Dagbladet.

Han presiserer at de ulike advokatene har sendt sine egne forslag til vitner uavhengig av hverandre, men at vitnene samles i én vitneliste. 

Vitnene er delt inn i tre temaer som bistandsadvokatene ønsker belyst.

Skadevirkninger - Første tema er skadevirkninger på fornærmede og etterlatte. Selv om de sivile søksmålene ikke skal være en del av straffesaken så er dette et viktig tema. Her ønsker vi to vitner, Are Holen fra NTNU og Dagfinn Winje fra Universitetet i Bergen. Dette er de to psykiatriske sakkyndige som har hatt som oppdrag å se på og vurdere ofrenes skadevirkninger etter 22. juli, sier Elgesem.

I tillegg ønsker bistandsadvokatene at en av de etterlatte og en av de fornærmede fra Utøya skal vitne for å utdype teamet rundt skadevirkninger saken har hatt på ofrene. 

- Navnene på disse er enda ikke oppgitt, vi arbeider med å finne fram til hvem dette skal være, sier han.

Tilregnelighet - Vi ønsker å utdype to temaer i nær tilknytning til tilregnelighet; høyreekstrem ideologi og nettdebatt. Øyvind Strømmen er en journalist som har vært sentral og tydelig på dette teamet, han står på lista, i tillegg til Terje Emberland, forsker ved Holocaust-senteret i Oslo og Tore Bjørgo ved Politihøyskolen, sier Elgesem.

Bjørgo er spesialist innen blant annet terrorisme, forebyggingsstrategier, rasistisk vold, samt gjeng- og ungdomskriminalitet.

Avhørerne I tillegg ønsker bistandsadvokatene å kalle inn politiavhørerne Geir Løken og Asbjørn Rachlew fra Oslo-politiet.

- De har fulgt Breivik nærme i avhør, har hatt en spesiell tilknytning til etterforskningen og kan kaste lys over tilregnelighetsspørsmålet, sier Elgesem.

Etter at sakkyndigrapporten legges fram 10. april kan det bli aktuelt å be om flere vinter.

- Før vi har sett sakkyndigrapporten må vi ta et lite forbehold. Det kan være bistandsadvokater som ønsker andre vitner etter at de har sett denne, sier han.

JOURNALIST:   Øyvind Strømmen er journalist og forfatter og har i flere år kartlagt ekstremistiske og antimuslimske bloggmiljøer. Han er en av dem bistandsadvokatene ønsker som vitne.  
Foto: Heiko Junge / Scanpix
JOURNALIST: Øyvind Strømmen er journalist og forfatter og har i flere år kartlagt ekstremistiske og antimuslimske bloggmiljøer. Han er en av dem bistandsadvokatene ønsker som vitne. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer