Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bistandsadvokater krever hoderulling

Etter avsløringene i 22. juli-kommisjonens rapport.

BISTANDSADVOKAT: Arne Seland. 
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BISTANDSADVOKAT: Arne Seland. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bistandsadvokat Arne Seland krever store omveltninger i politiet etter avsløringene i 22. juli-kommisjonens rapport. Det gjør også bistandsadvokat Sjak Haaheim.

Rapporten avslører så rystende feil og mangler at ansvarlige i politiet bør gå av, mener han.

- Store omveltninger må skje i politiet. Politidirektør Øystein Mæland har helt siden 22. juli vært minimalt opptatt av å ta ansvar. Rett i forkant av fremleggelsen av rapporten gikk han ut og sa at han regnet med at det ville komme kritikk for bruken av gummibåten. Det var det han var i stand til å se. Vi må ha personer med bedre dømmekraft enn ham når politiet skal starte det omfattende arbeidet som er nødvendig i etaten, sier Seland til Dagsavisen.

Også bistandsadvokat Sjak Haaheim, som bistår mange av dem som dro ut med båt for å redde ungdommer på vei fra Utøya 22. juli i fjor, går inn for hoderulling.

- Nå forventer jeg at en rekke politiledere, fra politidirektøren og nedover, vurderer sin stilling. Hvis ikke de er i stand til det, burde noen andre gjøre det for dem, sier Haaheim til Klassekampen.

Han presiserer at kritikken er rettet mot politiledelsen, og ikke mot enkelte politifolk.

Haaheim mener organiseringen i norsk politi er dårlig.

- Jeg mener man burde legge ned Politidirektoratet i sin nåværende form, og heller opprette et mer operativt hovedkvarter. Slik det fungerer i dag, er direktoratet papirflytting med uniform, sier Haaheim.

Mandag sa koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen at kommisjonens konklusjoner bør føre til avganger på ledelsesnivå, både lokalt i Nordre Buserud politidistrikt og på toppen av Politidirektoratet. Hun mener det er umulig for etater å lære av kommisjonens funn med toppledere som i ett år har forsvart politiets fremgangsmåte.

(NTB)

BISTANDSADVOKAT: Sjak R. Haaheim.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
BISTANDSADVOKAT: Sjak R. Haaheim. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media