Bistandsansatte holdes fanget mot sin vilje på Sri Lanka

Storbritannias utenriksminister ber FNs sikkerhetsråd om å involvere seg i den eskalerende konflikten.

SRI LANKA: Bistandsarbeidere holdes igjen i srilankiske flyktningeleire, melder Aftenposten. Her et bilde av franske bistandsarbeidere i et nødhjelpssykehus utenfor byen Cheddikulam.  AFP PHOTO/PEDRO UGARTE
SRI LANKA: Bistandsarbeidere holdes igjen i srilankiske flyktningeleire, melder Aftenposten. Her et bilde av franske bistandsarbeidere i et nødhjelpssykehus utenfor byen Cheddikulam. AFP PHOTO/PEDRO UGARTEVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Samtidig som srilankiske styrker har bombardert de siste tamilkontrollerte områdene nord i landet, melder Aftenposten at en rekke bistandsorganisasjoner holdes mot sin vilje i krigssonen.

Den siste måneden har rundt 200 000 mennesker kommet seg ut av krigssonen i Sri Lanka, og blitt plassert i regjeringens flyktningeleire. Fortsatt skal det befinne seg 50 000 i et svært avgrenset område som de siste dagene skal ha blitt utsatt for tung artilleriskyts.

Holdes fanget
I de regjeringskontrollerte flyktningleirene befinner det seg flere bistandsorganisasjoner, og disse skal ifølge Aftenposten bli holdt igjen mot sin vilje. Flere av dem er også ansatt i norske bedrifter.

Av de organisasjonene Aftenposten har vært i kontakt med sier alle, bortsett fra Flykningehjelpen, at deres ansatte holdes fanget mot sin vilje. Det skal også befinne seg ansatte i selve krigssonen.

Felles for alle bistandsorganisasjonene er ønsket om anonymitet.

- Vi jobber intenst for å få dem ut, men vi må gjøre det i det stille. Går vi ut offentlig, kan vi gjøre vondt verre for våre kolleger, sier en kilde til Aftenposten.

Myndighetene på Sri Lanka er svært strenge og kontrollerende i informasjonsflyten ut av landet, og flere bistandsarbeidere er allerede utvist fra landet. Også uavhengig presse er nektet adgang til konfliktområdet.

Mistenker LTTE-tilknytning
Care er en av bistandsorganisasjonene som driver prosjekter på Sri Lanka, og de har 19 ansatte igjen i konfliktområdet samt 29 i leirene. Organisasjonens norske generalsekretær, Mare Gerhardsen, sier til Aftenposten at de prøver å få ut sine folk.

Myndighetene i Sri Lanke oppgir ifølge Gerhardsen sikkerhetsårsaker som grunnen til at Cares lokalansatte ikke slipper ut av leirene. Myndighetene mistenker også flere av bistandsorganisasjonenes ansatte for å være tilknyttet Tamiltigrene (LTTE).

Det er nå et lite avgrenset område nord på Sri Lanka som fortsatt kontrolleres av LTTE, dette området har de siste dagene blitt utsatt for artilleriskyts fra regjeringsstyrker. Flere hundre sivile er meldt drept.

FLYKTNINGELEIRE: Det befinner seg omtrent 200 000 mennesker på et lite område i flyktningeleirene i Sri Lanka. Blant dem skal det være flere hundre ansatte i vestlige bistandsorganisasjoner.   REUTERS/Stringer
FLYKTNINGELEIRE: Det befinner seg omtrent 200 000 mennesker på et lite område i flyktningeleirene i Sri Lanka. Blant dem skal det være flere hundre ansatte i vestlige bistandsorganisasjoner. REUTERS/Stringer Vis mer

Blodbad
Angrepene de siste dagene blir fordømt fra flere hold og FN talsmann, Gordon Weiss, omtalte bombingen av områdene nord i landet som et blodbad.

Sri Lankas myndigheter har ifølge BBC klaget på uttalelsene til Weiss, og vil komme med en formell klage til FN.

- Det er utvilsomt at sivile liv er tapt i stor skala, sa Storbritannias utenriksminister David Milliband til BBC, han vil ha FNs sikkerhetsråd til å involvere seg i konflikten.

Utenriksministeren var på et møte med FNs sikkerhetsråd i New York angående konflikten i Midtøsten da han fremmet forslaget om å kikke nærmere på Sri Lanka.

Russland, Kina og Vietnam, som ikke deltok på møtet, skal ifølge BBC ha uttalt at Sri Lanka ikke var et aktuelt tema for sikkerhetsrådet, da konflikten i landet er en borgerkrig og ikke en trussel mot den internasjonale fred og sikkerhet.

- Trenger FN i Sri Lanka
- Sivile er innestengt og er ofre av det som er blitt en krig uten vitner, sa Milliband og kritiserte også Sri Lanka for å ha utvist britiske journalister.

FNs huminatære representant for Sri Lanka, Amin Awad, fortalte BBC at så lenge det ikke finnes representanter fra FN i krigssonen, så vil det være umulig å bekrefte beskyldninger om mulige srilankiske overgrep i regionen.

- Vi har ingen uavhengige evalueringer av tilstanden til sivile som befinner seg i krigssonen, men vi har forstått at det er mange tilfeller av underernæring, for ikke å nevne mulige dødsfall som følge av krigen, sa FNs talsmann Gordon Weiss til BBC.

UTENRIKSMINISTERENE: Storbritannias utenriksminister, David Milliband (t.h.) sammen med sin srilankiske kollega Rohitha Bogollagama og den franske utenriksministeren Bernard Kouchner (t.v.). Milliband ønsker at FNs sikkerhetsråd skal involvere seg i konflikten. EPA/STR
UTENRIKSMINISTERENE: Storbritannias utenriksminister, David Milliband (t.h.) sammen med sin srilankiske kollega Rohitha Bogollagama og den franske utenriksministeren Bernard Kouchner (t.v.). Milliband ønsker at FNs sikkerhetsråd skal involvere seg i konflikten. EPA/STR Vis mer