Bistandsbedraget

Hadde folk fått vite mer om effekten av de siste 50 års trillioner i u-hjelp, ville selv SV-ere tenkt nytt om Norges bistandsregime, skriver Tore Gjerstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Verdens fattige trenger ikke flere hvite velmenende eksperter til å fortelle hvordan et land skal drives. Dambisa Moyo er ung kvinne fra Zambia som interesserte i blant annet London, Washington, Johannesburg og regjeringen i Rwanda i disse dager hører på. Grunnen er hennes bok «Dead Aid: Why Aid is Not Working and How There is a Better Way For Africa». CV-en til Moyo inkluderer en doktorgrad i økonomi fra Oxford og hovedfag i statsvitenskap fra Harvard, rådgiverjobb i Verdensbanken og kapitalforvalter i Goldman & Sachs. «Bistanden har vært og er en total politisk, økonomisk og humanitær katastrofe for de fleste u-land» konkluderer hun. Rike land har gitt om lag sju trillioner kroner i u-hjelp til den fattige verden de siste 50 år. Moyo påpeker at fra 1970 til 1998, da uhjelpsnivået var på sitt høyeste, steg fattigdommen i Afrika fra 11 prosent til 66 prosent. Hun mener det er «et ikke uttalt, snikende syn om at problemet med Afrika er afrikanerne, at de kulturelt, mentalt og fysisk er skapt forskjellige […] at de ikke er i stand til å utvikle seg uten råd og hjelp.» Vestlige givere synes synd på afrikanerne, dermed ignorerer de korrupsjon og bistandsavhengigheten er blitt Afrikas narkotika. Det er også vårt sovemiddel, kan vi legge til.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer