Bistandsfeiring med bismak

- Norsk bistand har vært viktigst for samfunnsutviklingen i Norge, sier tidligere sjef i Norad, Per Ø. Grimstad. I dag skal han feire at Norge har gitt 177 milliarder bistandskroner gjennom 50 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Norge er olympisk mester i vinterleker og bistand, sier Grimstad muntert. Han mener Norge har fått en uvurderlig lærdom om andre folk og kulturer via bistand, men at Norge og resten av verden må slutte å tro at bistand og utviklingshjelp kan få nesten fem milliarder mennesker ut av den dypeste fattigdom innen 2015, slik FN har vedtatt.

- Skal FN lykkes, handler det om en tung økonomisk og politisk omfordeling i verden. Nå dreier verdens bistand seg om promiller, sier Grimstad.

Hjelpe seg selv

Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson en av feiringens sentrale personer, og har en klar målsetting med norsk utviklingshjelp. Den skal hjelpe folk å utvikle seg selv. Slik har det ikke alltid vært, og man vet at også i dag kan utviklingsmidler forsvinne i korrupte lommer.

For 50 år siden vedtok Stortinget å opprette «Fondet for hjelp til underutviklede land». Det ble også kalt Indiahjelpen, fordi den startet i den fattige indiske delstaten Kerala. Norge ville gi indiske fiskere et bedre liv med moderne båter og norsk oppskrift. Resultatet var at noen fikk bedre båter, mens andre fikk mindre fisk.

Siden har bistandsdebatten vært heftig på både høyresida og venstresida i norsk politikk.

Kritikere på banen

Ifølge NTB er det ikke bare tid for selvskryt og blomster når man nå markerer at Norge har gitt bistand til verdens fattige gjennom 50 år. I år er budsjettet på 13,5 milliarder kroner.

- Norsk hjelp har vært styrt av en ærlig intensjon om å hjelpe de fattigste, til forskjell fra de gamle kolonimaktene og stormaktene, som brukte bistand som et redskap i den kalde krigen, sier førsteamanuensis Arne Olav Øyhus ved Høgskolen i Agder.

I kveld går startskuddet for markeringen av 50 år med norsk utviklingssamarbeid, der blant andre statsminister Bondevik og kronprins Haakon deltar.

Herborg Kråkevik, Mari Boine Group, Brazz Bros. og Femi Kuti fra Nigeria står blant andre på programmet.

AIDS: Thabo fra Sør-Afrika er aidssyk. Det blir en stor utfordring i framtida å gi både nødhjelp og utviklingshjelp til det aidsrammede Afrika.