FIKK HJELP? Kjell Inge Røkkes Aker skal ha fått hjelp fra uventet hold i Ghana. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
FIKK HJELP? Kjell Inge Røkkes Aker skal ha fått hjelp fra uventet hold i Ghana. Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer

Bistandspenger sikret Aker-kontrakt i Ghana

Amerikanske selskaper reagerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Takknemlighet for norsk u-hjelp skal ha hjulpet Aker å vinne en oljekontrakt i Ghana, i hard konkurranse med amerikanske oljeselskaper.

Det stormer rundt Akers oljelisens i Ghana etter at det har kommet fram at norske bistandspenger skal ha bidratt til at selskapet vant en omstridt oljekontrakt, skriver Teknisk Ukeblad.

Flere oljeselskaper protesterer nå mot at Aker, som sitter på begrenset erfaring som oljeutvinner, vant kontrakten.

- Uheldig dobbeltrolle

Det er i et brev til Ghanas energiminister fra direktøren i det statlige oljeselskapet i Ghana, GNPC, at Akers fortrinn i kampen om kontrakten kommer for dagen. GNPC-direktøren skal i brevet forsvare at Aker ble tildelt den omstridte lisensen fordi norske myndigheter har hjulpet Ghana.

Norge har bidratt til å bygge opp Ghanas oljeindustri gjennom Norads Olje for utvikling-program (OfU), og fred- og konfliktforsker Ingrid Samset ved Christian Michelsens Institutt påpeker nå at Norges utviklingsprogrammer i utlandet gjør at vi kan havne i uheldige dobbeltroller.

- Dersom det som står i dette brevet er riktig, er det et klart eksempel på at OfU bidrar til å sikre norske private aktører kontrakter, sier hun.

- En sideeffekt

Samset tror større åpenhet om dobbeltrollene ville gjort OfU mer troverdig overfor både landene programmet er i, og i det internasjonale næringslivet.

- Spørsmålet er om det norske folk ønsker at deres skattepenger skal brukes til den typen bistand som gir norske private selskaper store fortrinn, sier hun.

Miljø- og utviklingsdepartementet hevder at det er vanskelig å unngå at OfU gir norske selskaper fordeler.

- Dersom bistanden fra OfU fører til at personer i samarbeidslandenes oljeadministrasjon utvikler en generell positiv innstilling til Norge, så er dette en sideeffekt utenfor OfUs kontroll, sier informasjonsrådgiver Ragnhild H. Simenstrand.


(NTB)