Bistandspenger til Jesus-radio

Norad-penger har gått til prosjekter med sy- og bibelkurs, radio med programposter kalt «Leve Jesus» og leseprosjekter der det trykkes opp bibelfortellinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette kommer fram i misjonsorganisasjonenes egne rapporter, som Dagbladet har fått tilgang til.

Denne uka forsvarte utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson den rollen misjonsorganisasjoner spiller i norsk bistandsarbeid.

Bakgrunnen var anklager om at Norge sender statsmisjonærer på Norad-penger til mange utviklingsland - til tross for at bi-standspenger ikke skal gå til misjonering.

Misjonærenes egne beskrivelser kan tyde på at flere av prosjektene befinner seg i gråsonen.

I grenseland?

Her er noen eksempler fra årsrapporten til Norsk Misjons Bistandsnemnd, som delte ut 130 millioner bistandskroner til 16 misjonsorganisasjoner i 2002. I Ecuador driver Normisjon radioen Radio La Voz de Ingapirca (Stemmen fra Ingapirca). Radioen brukes til å informere om helsespørsmål, men den har også evangeliserende programmer. Ett av dem er programmet «Leve Jesus», som sendes fem dager i uka, et annet «Vi er Guds barn» som inneholder bibelopplesning og gir råd til kristne kvinner.

Rapportskriveren skriver blant annet at: «Personlig føler jeg at den kristne profilen på programmet kan bli styrket litt.»

- Dette er på en måte en folkeradio for folk i Ecuador. Da prosjektet ble utformet, var man klar over at 10 prosent var evangeliserende. Derfor ble egenandelen for Normisjon forhøyet, sier prosjektkoordinator Oddvar Holmedal i Normisjon.

- Men er ikke de evangeliserende elementene veldig nært knyttet til resten i dette Norad-støttede prosjektet?

- Vi har det jo sånn i NRK rg. Der er det både andakter og opplysningsprogrammer, sier Holmedal.

- Motivasjon

I Jharkand i India driver Normisjon et lokalt utviklingsprosjekt. En del av arbeidet gjøres av «Landbruk- og bibelskolen» og «Bibel- og syskolen», ifølge årsrapporten.

Til Verdensmagasinet X bekrefter prosjektkoordinator Holmedal at bibelundervisningen er obligatorisk, men sier at dette bare er en liten del av prosjektet som ikke fører fram til noen eksamen.

- For dem som driver prosjektet er det mye motivasjon i at de er kristne. Vi ønsker å hjelpe folk i nød, og dette er en måte å motivere til innsats. Dette retter seg ikke mot landsbyboerne. Dette er et ressurssenter for ledere og en fagskole for bønder, og der er det naturlig å drive andakt, sier Holmedal.

- Men jeg ser at navnet på skolene kan gi litt uheldige signaler, legger han til.

- Skiller pengene

I Niger driver Pinsemenighetenes Ytremisjon et alfabetiseringsprosjekt, der produksjon og trykking av åtte fortellingsbøker listes opp som en av aktivitetene som er gjennomført. Blant titlene finner vi «Jesus ved Galileasjøen», «To liknelser Jesus fortalte», «Hyrden ved Betlehem», «Historien om Paulus» og «Dagligliv på Bibelens tid».

- Dette skulle ikke stått i rapporten, for det er en annen bidragsyter som har betalt for akkurat dem. De brukes ikke i undervisningen, men er del av et bibliotek som folk kan benytte seg av når de har lært seg å lese, sier prosjektleder Helge Bjørklund.

Årsrapporten beskriver det omfattende arbeidet innen helse og utdanning som misjonsorganisasjonene driver blant mange av verdens fattigste.

Nært samarbeid

Mange av prosjektene nevner knapt kirka, mens andre har et nært samarbeid med lokale kirker og menigheter.

Ifølge årsrapportene drives det et Norad-støttet prosjekt i Bolivia som skal styrke den lokale kirka. Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson (KrF) uttalte tidligere denne uka at misjonsorganisasjonene er en viktig kanal inn til disse.

JESUS-RADIO: Her jobber en lokal medarbeider med Radio La Voz Ingapirca i Ecuador. Radioen brukes til å informere om helsespørsmål, men sender også det evangeliserende programmet«Leve Jesus», fem dager i uka.<P>