Bistandsrøre i UD

Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson var ikke til stede under giverlandskonferansen for Afghanistan i Oslo. Forklaringen får du her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NÅR CNNs REPORTERE forlater et katastrofeområde, forsvinner også PR-kåte hjelpeorganisasjoner. Da får den norske utviklingsministeren lov til å slippe til.

For i UD-systemet er det utenriksministeren og dennes statssekretær som har ansvaret når krigen og storpolitikken rår. Dermed blir det også de to som markerer seg både nasjonalt og internasjonalt, mens en utviklingsminister må leve i skyggen. Slik har det vært i mange år, men det betyr ikke at vi ikke har hatt dyktige utviklings- og bistandsministrer. En av de dyktigste sitter i statsrådsstolen nå. Hilde Frafjord Johnson har også klart å markere seg internasjonalt - mer enn utenriksminister Jan Petersen.

TIDLIGERE I HØST bidro Frafjord Johnson sterkt til at Verdenskonferansen for bærekraftig utvikling i Johannesburg ikke ble en fiasko. Men på giverlandskonferansen for Afghanistan har hun vært fraværende, selv om hennes representanter har vært til stede. Hun har møtt president Hamid Karzai og finansminister Ahsraf Ghani, men selve møtet på Holmenkollen Park Hotel Rica i Oslo har vært ledet av utenriksminister Jan Petersens statssekretær, Vidar Helgesen. Mens 15 giverland i Støttegruppa for Afghanistan, ASG, har skaffet 14 milliarder kroner til gjenoppbyggingsarbeidet i det krigsherjede landet, har Frafjord Johnson hatt andre gjøremål.

HELT FRA Departementet for utviklingshjelp ble opprettet i 1983, har det vært en kompetansestrid mellom utviklingsministeren og utenriksministeren. Dette har både dreid seg om penger og innflytelse. I 1990 ble departementet nedlagt og inkorporert i UD. Da kom også Jan Egeland inn som engasjert statssekretær under utenriksminister Thorvald Stoltenberg. Egeland førte fanen høyt når det gjaldt å kople norsk utenrikspolitisk innsats med nødhjelp og annen bistand, demokratibygging og kampen for menneskerettigheter. Egeland sørget også for at sekkeposten for penger til nødhjelp i krisesituasjoner ble økt kraftig. En god del av disse pengene ble sprøytet inn i prosjekter i forbindelse med det norske fredsarbeidet verden over, første gang i Midtøsten. Den dyktige statssekretæren har etterlatt seg begreper som «Egeland-porteføljen» og «Lex Egeland» i UD.

MEN DETTE GIKK på bekostning av utviklingsministeren, og paradoksalt nok rammet det også Egelands kone Anne Kristin Sydnes fra 2000 til 2001. Utviklingsministeren har alltid sittet på den største pengesekken, men i de store politiske sakene er det utenriksministeren som stort sett har styrt bistandsmidlene. Når Norge har ledet eller vært framtredende medlemmer av giverlandsgrupper i konfliktsituasjoner, er det utenriksministeren som har hatt ansvaret. Utenriksministerens statssekretær eller ambassadøren på stedet har ledet møtene, mens utviklingsministeren har vært på vent. Slik er det også nå. 1. januar avslutter Norge sitt formannskap i ASG, og gruppa skal oppløses. Afghanske myndigheter tar over styringen av den internasjonale bistanden med giverlandene som medlemmer av en konsultativ gruppe. Dermed overtar Hilde Frafjord Johnson det norske hovedansvaret.

VANLIGVIS PLEIER man i UD å si at gudeskapte katastrofer er utviklingsministerens bord, men menneskeskapte er utenriksministerens ansvar. Det blir ofte en merkelig avgrensning. Etter det Dagbladet har brakt på det rene, er Norge det eneste landet der utviklingsministeren ikke har alt ansvar for bistand. Det har ofte vært harde tak mellom norske utviklings- og utenriksministere. I dagens situasjon sitter KrF med utviklingsministeren og Høyre med utenriksministeren. Det går stort sett greit. Det er selve systemet det er noe galt med. I 2003 skal Norge bruke 14.4 milliarder kroner til utviklingshjelp. Debatten om norsk u-hjelp er nesten fraværende både på Stortinget og ellers i samfunnet. Hva vil vi med norsk bistandspolitikk?

NORGE SKAL neste år gi 375 millioner kroner til Afghanistan, og av dette vil Hilde Frafjord Johnson få ansvaret for 255 millioner. Og hvor skal så Jan Petersen og hans statssekretær Vidar Helgesen markere seg i bistandssammenheng? Kanskje blir det krig mot Saddam Hussein i Irak...