Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bitcoin besto ikke testen

Bitcoin slapp ikke gjennom nåløyet i Den finske sentralbanken heller.

BITCOIN: Bitcoin er både elsket og hatet, men myndighetene sliter med lovverket for de viruelle pengene. Foto: REUTERS/Andy Clark
BITCOIN: Bitcoin er både elsket og hatet, men myndighetene sliter med lovverket for de viruelle pengene. Foto: REUTERS/Andy Clark Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Bitcoin slapp ikke gjennom nåløyet i Den finske sentralbanken. Bitcoin er ikke en offisiell valuta og heller ikke et betalingsmiddel, og blir nå klassifisert som en råvare i Finland.

Det avgjørende for Den finske sentralbanken er at loven sier at en valuta og et betalingsmiddel må være støttet av en ansvarlig utsteder, en regjering eller en sentralbank, forklarer Paeivi Heikkinen i Den finske sentralbanken til Bloomberg.

- På det nåværende tidspunkt er det mer sammenlignbart med en råvare, slår han fast.

Skattemessig betraktes bitcoin som en råvare, og eventuell gevinst vil da også skattelegges som gevinst på handel i råvarer. Beholdninger må følgelig også oppgis til skattemyndighetene.

På eget ansvar Heikkinen legger også til at de som benytter bitcoin gjør det på eget ansvar, og advarer mot at den svinger voldsom i verdi.For et år siden kostet en bitcoin 15 dollar, men den har svinget til over 1000 dollar og ned igjen til 500 dollar. I øyeblikket ligger den rundt 880 dollar.

Man kan imidlertid betale med bitcoin online i Finland og det er innstallert en «minibank» for bitcoin i Helsinki, der man kan dytte inn eurosedler og få overført bitcoin til sin virtuelle lommebok.

Sentralbanker i Europa advarer imidlertid mot risikoen forbundet med å benytte slik programvare som bitcoin, som en erstatning for ekte penger og myndighetene strever med å komme frem til et rammeverk som beskytter forbrukerne og næringslivet mot tap som i dag ikke dekkes av et lovverk, heter det.

Taper man penger på bitcoin er man følgelig ikke beskyttet av noe lovverk - ennå.

Ikke valuta i Norge heller Heller ikke i Norge er bitcoin en lovlig valuta, men skattemyndighetene jakter på bitcoin-gevinstene.

I Danmark jobbes det med et lovverk som skal omfatte bitcoin og andre virtuelle valutaer og i Kina forbyr sentralbanken landets banker å ha noe med bitcoin å gjøre.

I USA er det foreløpig ikke kommet noen klare retningslinjer for bitcoin og dets like, melder Bloomberg, men Steve Stockman, som er kandidat til Senatet fra Texas, aksepterer nå bitcoin-bidrag til sin kampanje.

En domstol i Texas har også slått fast at Bitcoin er å anse som ekte penger, og dermed er det ønskelig å regulere bruken og åpenheten på en helt annen måte enn hva som har vært tilfelle til nå.

FBI hevder imidlertid at det er en nyttig valuta for ulovlig aktivitet og landets finanstilsyn - Securities and Exchange Commission SEC - ønsker for eksempel å fengsle de som har brukt Bitcoin i ulike Ponzi schemes.

Flere nyheter Strateger ser «superprofitt»
Jordmor fikk supergevinst på laksekonsesjon
Sonja kjøper IT for 15 milliarder i år

Hele Norges coronakart