BRATT KURVE: En mann går forbi en skjerm i Seoul i Sør Korea som viser prisutviklingen til Bitcoin. Asiatiske investorer står for mesteparten av bitcoinahndelen. Foto: AP.
BRATT KURVE: En mann går forbi en skjerm i Seoul i Sør Korea som viser prisutviklingen til Bitcoin. Asiatiske investorer står for mesteparten av bitcoinahndelen. Foto: AP.Vis mer

Bitcoin-boblen er asiatisk

Asiatiske investorer har stått for 80 prosent av bitcoin-omsetningen gjennom oppturen de seneste månedene. Men nå kommer reguleringene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Det er sjelden fare for en kjedelig dag i kryptovalutauniverset. Bitcoin-uken som gikk ble likevel noe roligere enn boom-uken i forveien, i alle fall på volatilitetsfronten, ifølge Finansavisen.

Da ble det til gjengjeld plass for å gi litt oppmerksomhet til noen av de mindre kryptovalutaene, skriver Finansavisen.

En slags markedsdebut
Bitcoin debuterte mandag på offisielle markedsplasser, da to av USAs største opsjonsbørser Cboe og CME åpnet for future-handel med kryptovalutaen.

Mandag morgen var pågangen så stor at handelsplattformene knelte, og i løpet av kort tid hadde en bitcoin for levering i januar steget fra 15.000 til 18.000 dollar.

Den underliggende bitcoin-prisen toppet på 17.651 dollar tirsdag, og tok seg deretter en pust i bakken resten av uken. Det ga plass for et rally i flere av de alternative kryptovalutaene som Litecoin, Etherum og Ripple, samt Bitcoins egen avlegger, Bitcoin Gold.

Torsdag ettermiddag hadde likevel 6 av de 10 største kryptovalutaene falt i verdi i løpet av de siste 24 timene, ifølge Finansavisen.

Asiatiske konsortier
Bitcoin-pausen ga analytikerkorpset tid til å granske bitcoin-prisens himmelferd i ukene før, og hva eller hvem som presset prisen opp.

Svaret viser seg i all hovedsak å være asiatiske investorer.

Ifølge en artikkel i Wall Street Journal er det asiatiske investorer som har forårsaket mesteparten av oppturen vi har vært vitne til de siste månedene.

Analysebyrået CryptoCompare skriver i en rapport at Japan, Sør-Korea og Vietnam alene sto for rundt 80 prosent av de omsatte volumene i bitcoin.

​Sør-Korea, med sine 51 millioner innbyggere, har på noen tidspunkt handlet for større volumer enn USAs 321 millioner innbyggere, over seks ganger så mange.

Dette har vist igjen ved at bitcoin på enkelte av de asiatiske børser har blitt omsatt til opp mot 25.000 dollar, mens prisen i vesten har hatt en toppnotering på bare 19.000 dollar.

Les mer i dagens utgave av Finansavisen.

Flere økonominyheter

Trøims bulkrederi har steget 124 prosent på to uker
Eiendomsinvestor på julehandel i rigg​​
​Årets beste aksjeplukkere finner vi i Nordea