Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bitcoin bruker mer strøm enn 159 individuelle land

Bitcoins popularitet har ført til en økning i det globale strømforbruket, og er nå en voksende bidragsyter til klimaendringene.

FØRER TIL KLIMAENDRINGER: Nye studier viser at bitcoins bruker mer energi enn 159 av verdens land og at kryptovalutaen er en stor bidragsyter til klimaendringene. Foto: AFP photo / Justin Tallis / NTB scanpix
FØRER TIL KLIMAENDRINGER: Nye studier viser at bitcoins bruker mer energi enn 159 av verdens land og at kryptovalutaen er en stor bidragsyter til klimaendringene. Foto: AFP photo / Justin Tallis / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bitcons verdi nådde nye høyder denne uken. Samtidig har ble det avdekket at kryptovalutaen bruker mer energi enn 159 individuelle land. Det skriver Vox.

Eieren av bitcoinanalysesiden, Digiconomist, Alex de Vries, fortalte i forrige uke at bitcoins energikonsumindeks hadde nådd 30,59 terawattimer.

Selv om energikonsumindeksen måler hvor mye energi som brukes på den digitale valutaen hvert år, utelater den strømmen bitcoin bruker i for eksempel minibanker.

Energikrevende

På tross av at en del av energien som brukes av bitcoin utelates i beregningene, viser den at den digitale valutaen bruker mer strøm enn hele Marokko og 19 europeiske land.

Hver enkelt bitcoin-transaksjon bruker nesten 300 kilowatt elektrisitet. Det er, ifølge The Guardian, nok til å koke rundt 36 000 fulle kjeler vann.

Selv om valutaen kun eksisterer digitalt, er driften av bitcoin dermed en energikrevende prosess. Grunnen er at den trenger mye prosessorkraft, som igjen krever store mengder elektrisitet.

Bidrar til klimaendringer

Bitcoinsene deles ut til datamaskiner som bekrefter transaksjoner med en algoritme som blir mer og mer kompleks over tid. I den digitale valutaens tidligere dager kunne du, med få datamaskiner og få transaksjoner, kjøpe bitcoins til to dollar (17 kroner, journ.anm) hjemme på din egen datamaskin.

Nå som bitcoin har en global markedsverdi på 7,4 milliarder dollar (60,2 milliarder kroner, journ.anm), kreves det titusener av datamaskiner for å produsere flere bitcoins.

Derfor står prosessorene som oftest i land med billig elektrisitet. En studie fra Universitetet i Cambridge viser at 58 prosent av driften kommer fra Kina og slipper ut like mye karbondioksid som et av verdens største passasjerfly.

Det gjør, ifølge Vox, bitcoin til en voksende bidragsyter for klimaendringene.

BITCOIN: Verdien av bitcoin har økt med over 1500 prosent det siste året. Men hvordan fungerer verdens første kryptovaluta med desentralisert kontroll? Video: Filter Nyheter Tegninger: Pål Nordseth Klipp: Tora Lind Berg Musikk: Kevin MacLeod Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!