STADIG MER VERDIFULL: Bare den siste uka har verdien på bitcoin steget med 40 prosent. Verdien på én coin er i dag hele 15 000 dollar (124 500 kroner). Illustrasjonsfoto: RedPixel.pl Shutterstock / NTB Scanpix
STADIG MER VERDIFULL: Bare den siste uka har verdien på bitcoin steget med 40 prosent. Verdien på én coin er i dag hele 15 000 dollar (124 500 kroner). Illustrasjonsfoto: RedPixel.pl Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Bitcoin-nettsted hacket. Verdier for 580 millioner kroner borte

- Et profesjonelt utført angrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bitcoin-mining-selskapet NiceHash er blitt hacket - resultatet er tyveri av kryptovaluta for 70 millioner dollar (580 millioner kroner), skriver Wall Street Journal.

«Dessverre har vi hatt et sikkerhetsbrudd som omfatter NiceHashs nettside. Vi etterforsker hendelsen, følgelig stanser vi all aktivitet de neste 24 timene», skriver selskapet på sine hjemmesider - og oppfordrer brukerne til å endre passord.

- Profesjonelt utført

NiceHash, basert i Slovenia, er ifølge seg selv verdens største selskap i sitt slag. Deres virksomhet består i å mekle kjøp og salg av datakraft for utvinning av bitcoins.

Selskapets markedssjef Andrej P. Skraba opplyser til Wall Street Journal at 4700 bitcoins er stjålet fra ei «lommebok» (en nettbasert konto for kryptovaluta).

- Det var et profesjonelt utført angrep, sier Skraba.

Verdien på en bitcoin har skutt i været de siste ukene, og ligger i dag på utrolige 15 000 dollar (124 500 kroner), mot 120 dollar (1000 kroner) i 2013. Ved inngangen til 2017 var verdien 1000 dollar (8300 kroner).

Blant dem som har tjent på det, er de tidligere OL-deltakerne og Facebook-saksøkerne Winkelvoss-tvillingene - de første offisielle bitcoin-eierne med verdier i valutaen på over 1 milliard dollar (8,3 milliarder kroner). De investerte i 100 000 bitcoins for fire år siden, og har sittet på dem siden.

DETTE ER BITCOIN: Hvordan fungerer verdens første kryptovaluta med desentralisert kontroll? Video: Filter Nyheter. Tegninger: Pål Nordseth. Klipp: Tora Lind Berg. Musikk: Kevin MacLeod Vis mer Vis mer

Vinner kredibilitet

På tross av et frynsete rykte som plattform for kriminell virksomhet som hvitvasking, vinner bitcoin sakte, men sikkert kredibilitet i den tradisjonelle finansverdenen. Flere og flere store aktører, som Chicago Mercantile Exchange (CME) har utviklet produkter tilpasset kryptovalutaen.

Dette er ikke første gang et stort bitcoin-nettsted er hacket. Den gigantiske japanske markedsplassen Mt. Gox ble hacket for 4 milliarder kroner i 2014 og gikk under.

Arthur Hayes, adm.dir. i BitMEX, en børs for bitcoin-derivater (kontrakter basert på spotprisen på valutaen), sier NiceHash-tyveriet viser at bitcoin er ettertraktet.

- Det viser bare at bitcoin er et virkelig verdifullt betalingsmiddel - og når du har verdifulle midler, vil folk prøve å stjele dem. Så det er viktig å være aktsom og beskytte dem så godt du kan, sier han til Wall Street Journal.

- Blir fort glemt

Hayes tror ikke virkingen av NiceHash-hackingen vil vare særlig lenge.

- Det er uheldig, men jeg tror det kommer til å bli glemt ganske fort. Alle gratulerer fremdeles hverandre med en pris på over 14 000 dollar, sier han - og spår at verdien kan stige til 50 000 dollar (415 000 kroner) ved utgangen av 2018.

Torbjørn Bull Jenssen, analytiker og bitcoin-ekspert i konsulentfirmaet Menon, har, tross tilbakeslagene, stor tro på kryptovalutaens potensial.

- Det er fremdeles fare for at børser blir nedlagt eller blir hacket, eller at myndigheter legger hindringer i veien. Likevel har bitcoin vist en vanvittig tilpasningsevne, sa han til Dagbladet i helga.