Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bitcoins kan gi skattesmell

- Skatteetaten kunne ikke sitte stille uten å ta en beslutning, sier Deloitte-advokat Joakim Marstrander.

SKATTEPLIKTIG: Bitcoins må oppgis i selvangivelsen som en del av formuen. Foto: REUTERS/Jim Urquhart
SKATTEPLIKTIG: Bitcoins må oppgis i selvangivelsen som en del av formuen. Foto: REUTERS/Jim Urquhart Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Skattemyndigheter over hele kloden jobber med problemstillinger knyttet til denne valutaen, bitcoins, og nå har norske skattemyndigheter etter en tolkning av lovverket falt ned på at handel med bitcoins er skattbar.

Den virtuelle valutaen Bitcoins, som kun finnes på nettet og ikke i fysisk form, brukes blant annet i e-handel til betaling av virtuelle varer og tjenester.

Gevinstskatt på Bitcoins
Skatteetaten har i en uttalelse i forrige vurdert det slik at "virtuell valuta" har så mange likhetstrekk med vanlige valutaer, at handelen må likestilles.

Gevinst ved omsetning av bitcoins beskattes derfor med 28 prosent i år og 27 prosent til neste år, når den alminnelige skattesatsen senkes.

Gevinsten blir vurdert ut fra verdien av bitcoins ved kjøps- og salgstidspunktene.

- Eventuelt tap skal da på tilsvarende måte være fradragsberettiget, dersom man selger for lavere kurs enn man ervervet bitcoins for, sier advokat Joakim Marstrander i Deloitte Advokatfirma til HegnarOnline.

Må føre opp som formue
Skatteetaten mottar løpende spørsmål fra publikum og media knyttet til skatte- og avgiftsrettslig behandling av bitcoins.

- Omsetningen av valutaen har den senere tiden nådd slike høyder at Skatteetaten antakelig ikke kunne sitte stille uten å ta en beslutning på om omsetningen var skattepliktig eller ikke, fortsetter partneren.

Bitcoins som eies ved årsskiftet skal ifølge skatteetaten også regnes som formuesskattepliktig.

- Fra nyttår må en altså ha en klar oversikt over Bitcoins-saldoen og føre denne opp i selvangivelsen, humrer advokaten.

Dette til tross for at valutaen ikke kan benyttes til å kjøpe ekte varer og tjenester.

Avgiftspliktig også
I skattemessig forstand skal bitcoins etter Skatteetatens oppfatning regnes som "penger" på lik linje med enhver annen valuta. I avgiftsmessig forstand skal bitcoins imidlertid ikke regnes som valuta.

- Dette er inkonsekvent og betyr at handelen både er skattbar og avgiftspliktig, i motsetning til omsetning av dollar eller euro, sier Marstrander.

Advokaten presiserer at spørsmålet på ingen måte er rettslig avklart, selv om Skatteetaten har avgitt en prinsipputtalelse om dette nå.

- Det vil til syvende og sist være domstolene som avgjør om det er tilstrekkelig lovgrunnlag for å anse bitcoins som skatteobjekt eller ikke, avslutter Deloitte-advokaten overfor HegnarOnline.

Flere nyheter Milliardkontrakt glapp på tullefeil
Glem jobbsøknad og CV — slik får du drømmejobben
Super-strukturert med Davids eksperttips

GANGBAR VALUTA: I Waves Coffee House i Vancouver kan du nå bytte digitale bitcoins mot vanlig cash. Foto: REUTERS/Andy Clark
GANGBAR VALUTA: I Waves Coffee House i Vancouver kan du nå bytte digitale bitcoins mot vanlig cash. Foto: REUTERS/Andy Clark Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!