Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Biter fra seg

4000 mennesker må til legen hvert år etter å ha blitt bitt av hund. Justisdepartementet vil gjøre det lettere å drepe mannevonde hunder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver eneste dag tropper 11 personer opp hos legen eller på legevakta etter å ha blitt bitt av en hund. Det blir drøyt 4000 legebesøk året, skriver Aftenposten. Ingen vet hvor mange som ikke oppsøker lege etter at menneskets beste venn har satt tennene i dem.

Justisdepartementet jobber med en ny lov om hundehold. Dagbladet.no har tidligere skrevet at hundeeiere raste mot lovutkastet da de fikk det til høring. I lovutkastet står det at alle bør ha mulighet til å gripe inn hvis en hund truer eller angriper. Det bør også være mulig å skade eller ta livet av andres hunder i slike situasjoner.

Hundeierne mener at dette innebærer at alle kan ta livet av hunder. De er redde for at folk som ikke er vant til hunder eller har fobi, skal overreagere og skade kjæledeggene deres med støtte i den nye loven, som enda ikke er ferdig.

Samtidig er det svært vanskelig å få tatt livet av hunder som har skadet mennesker. En hundeeier i Trondheim fikk betinget fengsel fordi hundene hans har gått til angrep på flere mennesker. Men hundeeieren gir blanke i at de velvoksne kjæledeggene hans har gått løs på både voksne og barn. Han påstår fremdeles at dyrene bare vil leke.

For naboer med hensynsløse hundeeiere er det nesten umulig å bli kvitt hundene, selv om både voksne og barn blir skremt. Ifølge høringsutkastet til ny hundelov blir det ikke særlig lettere i fremtiden, heller. Rikitgnok kan fristen for å begjære avliving av en hund, bli utvidet fra en til to måneder. Men du må ta veien om rettssak for å bli kvitt aggressive hunder.

Til Aftenposten sier hundeekspert Geir Nordenstam at hundeiere må kjenne sin besøkelsestid og ta hensyn til omgivelsene.

- En hund som går til angrep på mennesker bør helt klart avlives, sier han. Nordenstam driver selv hundeskole og foreleser for hundeinstruktører.

- Vi kan ikke ha hunder som skremmer mennesker. Det er helt naturlig at folk reagerer, sier han til Aftenposten.

Hva mener du? Hvilke krav bør vi stille til hundeeiere? Bør de tvinges til å avlive kjæledeggen hvis den angriper folk? Tar hundeeiere hensyn til dem som er redde for de firbente kjæledeggene deres? Bør alle ha lov til å ha hund?

Tidligere saker:

- Et makkverk av en hundelov

Lettere å avlive hunder

Hele Norges coronakart