Biter tenna sammen... og lover 50 mrd. til skolene

Jens Stoltenberg lovet i går bort like mye til opprusting av forfalne skoler som Høyre lover i skattelette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ferske tall viser at det vil koste mellom 30 og 50 milliarder kroner å gi norske skolebarn et akseptabelt skolemiljø, slik statsministeren lovet på Arbeiderpartiets landsstyremøte i går.

- Vårt mål er klart: Innen utgangen av neste stortingsperiode skal det ikke lenger finnes skoler i Norge som trues med stengning på grunn av slitasje og forfall, sa statsministeren.

Skal få oversikt

Men Stoltenberg vet ikke hva kostnadene blir for Arbeiderpartiets nye flaggsak. Det skal Husbanken nå få oversikt over, for hver enkelt skole i alle landets kommuner.

Dagbladet kan imidlertid hjelpe regjeringen:

Beregninger gjennomført av rådgivningsselskapet Multiconsult og ECON, Senter for økonomisk analyse, viser at kommunene hvert år bruker nesten 2 milliarder kroner mindre enn nødvendig på nødvendig vedlikehold. For å rette opp tiår med forsømmelser, som ofte ikke lenger lar seg reparere, kreves mellom 30 og 50 milliarder kroner til reparasjon og nybygg. Skoleutspillet på gårsdagens landsstyremøte smaker av lett panikkinfisert valgflesk.

For skolesatsing har vært hovedtema i flere av de foregående valgkampene, og partiet har hatt rikelig tid til å beregne både kostnader og presentere en konkret tiltaksplan foran årets valg.

På den andre siden er Stoltenbergs strategi nå krystallklar - og forandret. Fra skrytelister over kompliserte reformer i statsforvaltningen, satser han nå titalls av milliarder på mer eller mindre konkrete velferdstiltak - i tråd med partiets nye slagord: «Hvis velferd er det viktigste».

- Umulig

- Høyres fanesak er skattelette for 40 milliarder kroner, og mest til dem som har mest - samtidig som vi skal få mer velferd og bedre skoler. Arbeiderpartiets svar er: Det er umulig samtidig å tappe felleskassa for titalls milliarder og samtidig bruke mer på skoler og velferd, sier Stoltenberg.

- Det er vår oppgave å få folk til å forstå at de må velge ...

Han erkjenner at milliardsatsingen på eldreomsorg de siste åra i har gått ut over skolene.

<7b> - Men nå skal kommunene få penger til å ruste opp skolene, sier han.