Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bitre dråper gir bedre helse

LONDON (Dagbladet): Så har forskere funnet ytterligere bevis for bestemors gamle visdomsord: tran er sunt. Torskeleverolja de fleste svelger med motvilje, skal være bra for blant annet blodtrykk, kolesterolnivå og leddsmerter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I generasjoner har norske unger blitt fôret med de beske dråpene gjennom solfattige høst- og vintermåneder. Nå har et forskerteam fra amerikanske Harvard University kommet med en ny rapport som forteller om de helsemessige gevinstene ved å svelge unna den gylne væsken.

Rapporten understøtter tidligere medisinsk forskning som anbefaler tran av helsemessige årsaker.

Godt for hjertet

Tran bidrar til lavere blodtrykk og ditto kolesterolnivå, lindrer symptomer på nyresykdom og leddsmerter, og kan til og med bidra i behandling av schizofreni. Dette skriver den britiske avisa Daily Mail, som gjengir amerikanske og britiske forskningsresultater.

Hemmeligheten ligger i omega-3-fettsyrene som finnes i torskeleverolja.

Harvard-forskerne har funnet at disse fettsyrene er svært sunne for hjertet, de kan sågar forebygge hjerteinfarkt. Forskere ved det samme universitetet mener også at tran kan bidra til å lette på depresjoner.

Hemmer enzymer

I Italia er det gjort en studie på 11000 pasienter som alle har vært rammet av hjerteinfarkt. Hele 20 prosent av disse skal være mindre utsatt for et nytt infarkt hvis de tar en daglig dose tran.

Avisa viser også til en britisk studie som forteller at den gylne torskeleverolja hemmer enzymer som gir smerter i leddene. Ved daglig inntak av tran kan leddsmerter lindres.

- Undersøkelsene våre viser at omega-3-fettsyrene tas opp i skadde bruskceller. Dette bidrar igjen til lavere aktivitet blant de enzymene som ødelegger brusken og forårsaker leddbetennelser, sier professor Bruce Caterson til Daily Mail.

To ganger i uka

Fettsyrene produseres ikke naturlig i kroppen, slik at vi er nødt til å innta dem gjennom mat. Både laks, makrell og sardiner er eksempler på fisk rike på omega-3-fettsyrer. Britiske helsemyndigheter anbefaler to fiskemåltider i uka. Det rådet gir over halvparten av Storbritannias befolkning blaffen i.

IVRER ETTER TRAN: Lille Iver (2 1/2) er ikke som mange andre barn: han drikker mer enn gjerne tran. Det er bra; i følge forskerne forebygger nemlig torskeleverolja en rekke sykdommer og plager.