FIENDER: Siden Donald Trump reagerte på John McCains kritiske kommentar med å si at han ikke er en krigshelt, har forholdet mellom politikerne vært kjølig. Foto: NTB Scanpix
FIENDER: Siden Donald Trump reagerte på John McCains kritiske kommentar med å si at han ikke er en krigshelt, har forholdet mellom politikerne vært kjølig. Foto: NTB ScanpixVis mer

John McCain og Donald Trump:

Bitre fiender fram til McCains bortgang

Forholdet mellom Donald Trump og John McCain har vært alt annet enn rosenrødt. I natt sendte han sin støtte til senatorens familie.

Lørdag døde tidligere presidentkandidat og Arizona-senator John McCain. I åra før hans bortgang ble livet preget av konflikten med president Donald Trump.

Presidenten har avstått fra å nevne senatorens navn den siste tida, til og med da Trump nylig underskrev et direktiv som er oppkalt etter ham.

Da det fredag ble kjent at McCain avbrøt kreftbehandlingen, var beskjeden fra Det hvite hus at Trump ikke ville uttale seg om senatoren før hans bortgang.

- Min dypeste sympati og respekt går til senator John McCains familie. Våre hjerter og bønner er med dere! skriver presidenten på Twitter natt til søndag.

Konflikten

Man må helt tilbake til den republikanske nominasjonskampen i 2015 for å finne kjernen i konflikten. Etter Trumps tale i Phoenix, uttalte McCain at han «bidro til å oppildne stemningen». På den tida uttrykte flere amerikanske politikere sin bekymring for den aggressive stemningen og økende vold blant Trumps tilhørere.

I kjent stil svarte Trump med å gå til angrep på McCain. I juli det året uttalte han at McCain, som har ei fortid fra Vietnamkrigen, ikke var en krigshelt.

- Han ble en krigshelt fordi han ble fanget. Jeg liker folk som ikke ble fanget. Ok? Jeg hater å fortelle deg det. Han er en krigshelt fordi han ble tatt. Ok, du kan få … Jeg tror kanskje at han er en krigshelt, sa Trump.

I ettertid har Trump rettet seg selv, og sagt at han mener McCain uten tvil er en krigshelt. Likevel krevde senatoren en unnskyldning fra Trump.

- Jeg synes han bør rette en unnskyldning til familiene til dem som har ofret noe i konflikter, og dem som er blitt holdt fengslet fordi de tjente landet sitt, sa John McCain til MSNBC.

NEKTER Å UNNSKYLDE: Milliardæren Donald Trump er nok en gang i hardt vær etter å ha slengt med leppa til tidligere presidentkandidat John McCain. Nå nekter han å unnskylde seg. Video: NTB Reuters Vis mer Vis mer

Tortur

I 1967 skal McCain ha blitt skutt ned i et bombefly og styrtet i en innsjø midt i Hanoi.

Etter hvert skal en gruppe vietnamesere ha reddet piloten i land og gitt ham kraftig juling, ifølge det amerikanske magasinet Rolling Stone.

Under torturavhør skal armene hans ha blitt brukket gjentatte ganger, noe som angivelig er grunnen til at han i ettertid ikke klarte å løfte dem over skulderhøyde.

Trakk støtten

Tross krigshelt-kommentaren, støttet McCain Trump i valgkampen fram til det famøse «Grab them by the pussy»-opptaket nådde offentligheten bare uker før valget.

- Den storkjeftede John McCain ba om min støtte under primærvalget (Jeg ga ham det, han vant), så trakk han sin støtte til meg på grunn av garderobeprat!

Over et halvt år seinere ble det kjent at McCain var diagnostisert med uhelbredelig hjernekreft, og plutselig så det ut til at forholdet mellom kamphanene hadde bedret seg.

- Det er så bra at John McCain kommer tilbake for å stemme. Modig, amerikansk helt! Takk John, skrev han på Twitter.

KVINNEKRITIKK: Donald Trumps omtale av kvinner er på ny gjenstand for kritikk. Denne gang grunnet en video fra 2005 der Trump beskriver hvordan man kan opptre rundt kvinner når man er rik og berømt som han er. Video: CNN Vis mer

Dager seinere ble McCains stemme avgjørende da senatet stemte mot forslaget om å skrote deler av helsereformen Obamacare. I utgangspunktet hadde republikanerne flertallet på sin side, men ble stoppet da McCain og to andre fra partiet vendte seg mot presidenten.

Ifølge Washington Post tilga ikke Trump ham for det. Og like etter avstemningen mente Trump at McCain stemte mot forslaget på grunn av deres personlige konflikt.

Det siste stikket

Før i natt har ikke Trump nevnt McCain på Twitter siden september 2017.

Han har også vært sparsom med uttalelser om senatoren i offentligheten, selv om personer tett på presidenten hevder at Trump mislikte at mediene fikk McCain til å framstå som den gode, mens han selv følte han ble framstilt som en skurk.

Forrige måned kom McCain med sitt siste stikk mot presidenten. Det skjedde i etterkant av Trumps kaosturné i Europa, hvor han under en pressekonferanse med Vladimir Putin ble kritisert for å si at han «ikke ser noen grunn til at Russland ville være ansvarlig» for å ha blandet seg i presidentvalget i 2016.

- Dagens pressekonferanse i Helsinki var en av de mest skandaløse opptredenene fra en amerikansk president noensinne, uttalte McCain.