Bitre sardinjenter søker kapitalist

SKÅNEVIK (Dagbladet): - Vi vil jobbe og slite, vi er sterke og glade, friske og tøffe - men snart er vi uten jobb! Over 50 bitre og fortvilte sardinkvinner fra Skånevik i Hordaland nekter å gi opp, sjøl om de mistet jobben sin onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I 93 år har bygdefolket produsert King Oscar-sardiner i det ærverdige murhuset i idylliske Skånevik. Nå er en norsk industriæra over.

Eieren, giganten Rieber & Søn i Bergen, tjener ikke nok og kan produsere sardiner billigere i Polen. Derfor ofres Skånevik.

- Håpet er at noen andre kan legge ny produksjon hit, vi er åpne for alt, forklarer tillitsvalgt Torill Hjelmervik.

Uten bedriften vil Skånevik . Folk bor her fordi sardinproduksjonen har vært sikker som Dovrefjell, og King Oscar var et merkenavn like solid som Statoil.

Noen geiter og en flokk sauer gjesper i veikanten, i fjorden svømmer torsk og sei. Og sommerstid er det nesten flere turister enn innfødte i naturperlen. Men ikke noe av dette kan gi håp og arbeid til alle kvinnene som nesten har slitt helsa av seg hos Norway Foods, sardinfabrikken.

Knallhard akkord

Derfor går de nå aktivt ut og markedsfører seg sjøl. Flere gråt onsdag da det dramatiske styrevedtaket ble sitert over telefon fra Bergen. Alle så svart på framtida. De kunne ha blitt lammet av avmakt og forbannet kapitalmakten som aldri tar samfunnshensyn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer