Bitre sardinjenter søker kapitalist

SKÅNEVIK (Dagbladet): - Vi vil jobbe og slite, vi er sterke og glade, friske og tøffe - men snart er vi uten jobb! Over 50 bitre og fortvilte sardinkvinner fra Skånevik i Hordaland nekter å gi opp, sjøl om de mistet jobben sin onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 93 år har bygdefolket produsert King Oscar-sardiner i det ærverdige murhuset i idylliske Skånevik. Nå er en norsk industriæra over.

Eieren, giganten Rieber & Søn i Bergen, tjener ikke nok og kan produsere sardiner billigere i Polen. Derfor ofres Skånevik.

- Håpet er at noen andre kan legge ny produksjon hit, vi er åpne for alt, forklarer tillitsvalgt Torill Hjelmervik.

Uten bedriften vil Skånevik . Folk bor her fordi sardinproduksjonen har vært sikker som Dovrefjell, og King Oscar var et merkenavn like solid som Statoil.

Noen geiter og en flokk sauer gjesper i veikanten, i fjorden svømmer torsk og sei. Og sommerstid er det nesten flere turister enn innfødte i naturperlen. Men ikke noe av dette kan gi håp og arbeid til alle kvinnene som nesten har slitt helsa av seg hos Norway Foods, sardinfabrikken.

Knallhard akkord

Derfor går de nå aktivt ut og markedsfører seg sjøl. Flere gråt onsdag da det dramatiske styrevedtaket ble sitert over telefon fra Bergen. Alle så svart på framtida. De kunne ha blitt lammet av avmakt og forbannet kapitalmakten som aldri tar samfunnshensyn.

Men nei, nå utfordrer de gründerne, milliardærene:

- Vi har høy arbeidsmoral, lavt sykefravær, stå på-vilje! skryter Torill Hjelmervik.

De er vant til knallhard akkord. Raske hender pakker sardiner i boks ved rullebåndet. En belastende jobb, kjedelig til tider, her holder bare de sterkeste ut. Lavstatusjobb, jo da, men skitt au - de er vant til å jobbe hardt og effektivt.

Kvinnene har dårlig tid. Uker og måneder uten konkrete planer vil føre til utflytting.

Billigere i Polen

Ingen hadde trodd at King Oscar-eventyret skulle ende slik. Rieber & Søn overtok for fire år siden, da var optimismen stor.

- 90-årsjubileet ble feiret med lyse utsikter, alle trodde at jobbene var sikre. Eierne skrøt av oss. Så plutselig rives det hele over ende, det er så skuffende, sier Torill Hjelmervik.

Divisjonsdirektør Geir Arne Åsnes i Rieber & Søn beklager overfor Dagbladet at dørene lukkes i Skånevik.

- Beslutningen var tung, dette berører så mange. Men vi må tenke totalitet. Vi har tre anlegg, og kan produsere volumet på to, sier direktør Åsnes.

I 1920 hadde Norge 200 fabrikker som produserte sardiner, nå er bare to igjen. Rieber & Søn har kjøpt en fabrikk i Polen, der sardinboksene spys ut med langt mindre kostnader enn i Norge.

Og hele verden er markedet for King Oscar, bare 15 prosent av produksjonen selges i Norge.

SLUTT: Sardinkvinnene mister jobben i Skånevik, fabrikken legges ned etter 93 års produksjon. Nå utfordrer jentene landets gründere og pengefolk til å komme til Skånevik med ny aktivitet. - Vi vil jobbe og slite for dere, lover de.