Bitt av hoggorm i 70 km/t

TVEDESTRAND (Dagbladet): Bertrand Marcussen (45) kjørte i 70 km/t da gifttennene til en hoggorm plutselig satt i halsen hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Med en lynrask håndbevegelse fikk Tvedestrand-mannen rykket løs slangen før den fikk tømt hele giftlageret sitt. På uforklarlig vis hadde den høyst uønskede blindpassasjeren kommet seg inn i bilen.

Deretter klatret den opp på gitterveggen bak førersetet og søkte mot kroppsvarmen i nakken på Marcussen.

Øm og hoven

Det uhyggelige hoggormangrepet skjedde for halvannen uke siden. Marcussen er fortsatt øm og litt hoven der ormen beit.

- Jeg tror ikke at jeg fikk i meg all giften. Da hadde halsen min blitt både gul og blåsvart. Som gammel sanitetsmann i Forsvaret har jeg sett en del hoggormbitt. Slikt er ikke til å spøke med, sier Marcussen .

Lurte ikke kona

Selv oppsøkte han ikke lege. For å berolige kona dro han en hvit løgn og fortalte at han likevel hadde vært hos doktor. Fruen gjennomskuet imidlertid sin mann:

- Han har fått refs for dette. Et hoggormbitt må tas alvorlig, sier fru Marcussen mildt irettesettende.

<strong>Hoggormen Nord-Europas eneste gift- slange
Vanlig lengde:</strong> mellom 50 og 70 cm. Sjelden opptil 90 cmVeier 150 til 200 gramPå større pattedyr og mennesker framkaller bitt som regel bare forbigående, men ofte alvorlig illebefinnende. I meget sjeldne tilfeller, og særlig hos små barn, dødenTennene er forholdsvis små og kan ikke bite gjennom skotøy, og selv en tykk strømpe er som regel tilstrekkelig beskyttelse mot bitt. 
Kilde: Aschehoug og Gyldendal
Hoggormen Nord-Europas eneste gift- slange Vanlig lengde: mellom 50 og 70 cm. Sjelden opptil 90 cmVeier 150 til 200 gramPå større pattedyr og mennesker framkaller bitt som regel bare forbigående, men ofte alvorlig illebefinnende. I meget sjeldne tilfeller, og særlig hos små barn, dødenTennene er forholdsvis små og kan ikke bite gjennom skotøy, og selv en tykk strømpe er som regel tilstrekkelig beskyttelse mot bitt. Kilde: Aschehoug og Gyldendal Vis mer

Hun er svært glad for at Bertrand kom fra hoggormangrepet med helsa i behold.

Et hoggormbitt i hodet er spesielt skummelt.

Vært på jakt

Den utrolige historien skjedde da jaktentusiasten Bertrand Marcussen var på vei hjem fra elgjakt i Ose i Setesdal.

Plutselig kjente Marcussen at han hadde «noe» oppunder jakkekragen. Han trodde det kunne være et insekt, kanskje en veps. Instinktivt trakk han på skulderen. I det samme beit ormen.

 • Vanlig lengde: mellom 50 og 70 cm. Sjelden opptil 90 cm
 • Veier 150 til 200 gram
 • På større pattedyr og mennesker framkaller bitt som regel bare forbigående, men ofte alvorlig illebefinnende. I meget sjeldne tilfeller, og særlig hos små barn, døden
 • Tennene er forholdsvis små og kan ikke bite gjennom skotøy, og selv en tykk strømpe er som regel tilstrekkelig beskyttelse mot bitt.Kilde: Aschehoug og Gyldendal

  Ikke skremt


  - Jeg kjente med én gang at det ikke var snakk om et vepsestikk, forteller Marcussen.

  - Ormen rullet nedover kroppen min og landet nesten dauslått på gulvmatta mellom beina mine.

  Jeg anslår lengden til 25- 30 centimeter, forteller han.

  Marcussen har på ingen måte fått slangeskrekk etter den nifse hendelsen.

  - Likevel har jeg sett litt ekstra etter når jeg har satt meg inn i bilen, innrømmer han.

SPRETTEN ORM: Ingen vet hvordan hoggormen kom seg inn i Bertrand Marcussens stasjonsvogn. Selv tror han at ormen kan ba blitt tiltrukket av varmen i de svarte skinnsetene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer