Bitt av katt - døde

Fem dager etter at hun ble bitt av en katt, døde den 76 år gamle kvinnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR (Dagbladet): - Det er svært sjelden at noen dør av kattebitt. Men kattebitt kan være farlig hvis de går dypt og det blir infeksjon, sier medisinsk overlege Roald Torp ved sykehuset på Hamar til Dagbladet.

- Personer med nedsatt immunforsvar er mer utsatt enn andre, sier han.
Ifølge Torp ble kvinnen bitt fire dager før hun ble lagt inn på sykehuset på Hamar tidligere i høst. Da hadde hun hatt diaré i ei uke.

Før hun ble lagt inn på sykehuset hadde hun fått penicillinkur og tetanusvaksine mot infeksjon av legevakta. Men det hjalp ikke stort.

Ved innleggelsen på sykehuset hadde kvinnen feber og var medtatt. Legene trodde først at 76-åringen var matforgiftet, og startet behandling mot dette. Den eldre kvinnen ble imidlertid dårligere og dårligere.

- Familien hennes fortalte at hun var blitt bitt av en katt, og vi mente tilstanden hennes kunne skyldes kattebittet, sier Torp. Kvinnen døde etter ett døgn på sykehuset.

I ettertid viste det seg at 76-åringen hadde akutt blodkreft, den farligste typen av leukemi.

- Det var kreften hun døde av, men hun hadde svekket motstandskraft. Kattebittet på toppen gjorde at det hele gikk veldig fort nedover, sier Torp.

Han har aldri før vært borti tilfeller der personer har dødd av kattebitt. Etter dødsfallet snakket han med eksperter på infeksjonsmedisinsk avdeling på Ullevål universitetssykehus. Heller ikke de kjente til liknende tilfeller.

Torp har rapportert dødsfallet til Folkehelseinstituttets meldingssystem for smittsomme sykdommer.
Han vil minne andre leger og pasienter om at kattebitt kan være risikofylt for mennesker med nedsatt immunforsvar.

Overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet advarer folk som blir bitt av katt, hund eller andre dyr mot å vente lenge med å gå til lege:

- Folk bør ikke vente til de får infeksjoner, men søke lege uansett. Ofte kan det være aktuelt å ta vaksine mot stivkrampe, eller begynne med penicillin for å forebygge en infeksjon.
Folkehelseinstituttet anslår at 5000 personer hvert år oppsøker lege med hundebitt.

- Trolig er det også noen tusen mennesker som blir bitt av katt hvert år. Men det er ikke dagligdags at noen dør etterpå, dette er et spesielt tilfelle, sier Aavitsland, som har hørt om andre tilfeller der personer er blitt bitt av katt og dødd etterpå. Men ikke mange.

- Men det skjer ofte at man får infeksjon etter å ha blitt bitt av dyr. Vi legger derfor vekt på å informere hvor viktig det er å vaske seg grundig og oppsøke lege raskt.

Bitt av dyr

Dette gjør du hvis du blir bitt av dyr:

Vask deg godt. Bruk såpe og vann, og gjerne Pyrisept eller andre desinfeksjonsmidler.

Oppsøk lege umiddelbart etterpå.

Det kan være lurt å ta en penicillinkur for å forebygge infeksjon i bittsåret. Det gjelder særlig hvis du ikke klarer å reingjøre såret skikkelig, bittet er dypt eller du er bitt i hånda.


Aavitsland sier det er større risiko for komplikasjoner om man blir bitt i hånda. Da er det er meget viktig å oppsøke lege.

SJELDEN: Trolig er det noen tusen mennesker som blit bitt av katt hvert år. Men det er svært sjelden at noen dør av kattebitt.