Corona:

Bitten (42) smittet tre ganger

Bitten Schlüter (42) har vært coronasmittet tre ganger. Immunolog Anne Spurkland er ikke overrasket.

SMITTET: Danske Bitten Schlüter (42) har vært smittet med corona tre ganger. Hun sier at symptomene har vært som en influensa, og at den siste gangen var verst. Foto: Privat.
SMITTET: Danske Bitten Schlüter (42) har vært smittet med corona tre ganger. Hun sier at symptomene har vært som en influensa, og at den siste gangen var verst. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Danske Bitten Schlüter (42) har hatt corona hele tre ganger siden pandemien kom til Danmark i starten av 2020.

Første gangen hun fikk corona var i mars 2020, seinere i september samme år.

Den tredje gangen Schlüter fikk påvist corona var i november 2021. Det var også den verste gangen, sier hun til Dagbladet.

- Jeg hadde en kraftig influensa med både hodepine, frysninger, feber, vondt i halsen og forkjølelse. Jeg ble så forkjølet at jeg også fikk bihulebetennelse, sier Schlüter.

Dagbladet har sett dokumentasjon på at Schlüter har vært smittet med corona tre ganger.

Det var den danske avisa Berlingske som omtalte saken først.

Ikke vaksinert

Før vaksinen kom hadde Schlüter fått påvist corona hele to ganger. Da beskriver hun at sykdomsforløpet var ganske mildt.

- Etter at jeg hadde hatt corona to ganger ringte jeg til legen min for å høre hvorfor dette var tilfelle. Jeg tok også antistoff-tester etter jeg hadde vært smittet, som viste at jeg hadde lave verdier, selv om jeg hadde vært syk. Legen min sa at corona nok bare liker meg ekstra godt, sier hun.

Schlüter sier til Dagbladet at hun enda ikke er vaksinert.

- Etter å ha vært smittet så mange ganger føler jeg meg trygg på at jeg ikke blir alvorlig syk av viruset, sier hun.

MØRKETALL: Assisterende helsedirektør Espen Ropstrup Nakstad sier vi kommer til å se en økning i smitten, og regnestykket inkluderer store mørketall. Reporter: Agusta Magnusdottir Vis mer

Flere reinfeksjoner

Men Schlüter er ikke alene om å ha hatt corona flere ganger.

I Danmark har Statens Serum Institut (SSI) begynt å registrere reinfeksjoner. Per 12. januar er det over 29 000 dansker som inngår i den statistikken.

I Norge er det bare registrert 3 746 reinfeksjoner siden starten av pandemien, ifølge ukesrapporten til Folkehelseinstituttet (FHI) for uke én.

Ifølge FHI defineres reinfeksjon som en positiv PCR-test som er tatt minst seks måneder etter forrige sykdomshendelse.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad understreker likevel overfor Dagbladet at man ikke har helt oversikt antallet reinfeksjoner i Norge.

- Det er mange som har vært syke. Så hvor mange som faktisk smittes flere ganger, er vi litt usikre på. Det kan være at noen smittes flere ganger, men at de får så milde symptomer at de ikke merker det. Dette er selvsagt veldig interessant og viktig å følge med på. Dette er tall vi antakelig kan hente ut av registeret etter hvert, sier Nakstad til Dagbladet.

- Helt forventet

Nå sitter Schlüter igjen med flere spørsmål om hvordan det kan ha seg at akkurat hun har blitt smittet med corona tre ganger.

- Jeg syntes det er veldig rart, sier hun.

Men ifølge immunolog og forsker Anne Spurkland er det helt forventet at Schlüter, som er uvaksinert, har blitt smittet flere ganger.

- Det er helt forventet at hun har blitt smittet flere ganger, det vil skje med noen. Derfor er dette en beskjed til alle uvaksinerte: At man også kan bli smittet igjen etter gjennomgått infeksjon, sier Spurkland til Dagbladet og legger til:

- Det er mange som kanskje tror at gjennomgått infeksjon beskytter mot viruset alene, men nei, det gjør det ikke.

IKKE UVENTET: Immunolog Anne Spurkland sier at immunitet etter gjennomgått infeksjon ikke beskytter godt nok mot reinfeksjon. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
IKKE UVENTET: Immunolog Anne Spurkland sier at immunitet etter gjennomgått infeksjon ikke beskytter godt nok mot reinfeksjon. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Spurkland forklarer at man ikke har noe garanti for å ikke bli smittet igjen, etter gjennomgått infeksjon.

- Den beste beskyttelsen er infeksjon pluss vaksine, sier hun.

Likevel understreker immunologen at vaksinen heller ikke gir en full beskyttelse mot smitte, noe man spesielt har sett mer omikronvarianten.

- Siden gjennomgått deltainfeksjon ikke beskytter særlig godt mot omikron-infeksjon, er det ikke utenkelig at hun også får en fjerde infeksjon. Men infeksjon betyr ikke nødvendigvis sykdom. Det er dette som er «å leve med corona». Flere kommer nok til å bli smittet etter hvert, og vi må regne med at det kan skje igjen. Det er slik forkjølelse fungerer også. Vi kan bli smittet på nytt, av samme virus, etter relativt kort tid, sier Spurkland.

Ulike varianter

Immunologen har likevel noen teorier for hvorfor Schlüter har blitt smittet tre ganger.

- En av forklaringene på at hun har hatt covid flere ganger, kan være at hun har blitt smittet med ulike varianter. Sannsynligvis har hun både blitt smittet med det opprinnelige viruset to ganger og deretter deltavarianten, sier Spurkland.

Etter gjennomgått infeksjon bygges det opp immunitet, i form av antistoffer og immunceller, forklarer forskeren. Det vil igjen påvirke hvilke symptomer man får dersom man møter på viruset igjen.

- Første gangen hadde hun nok ikke en kraftig infeksjon, fordi hun ikke ble så syk. Derfor har hun kanskje ikke fått like mye antistoffer i etterkant, som kunne hindret en ny infeksjon. Når hun da får viruset for andre gang er hun likevel beskyttet for mer alvorlig sykdom fordi immunforsvaret hennes har møtt viruset tidligere og har bygget opp immunitet, sier Spurkland.

BESVIMER: En kvinne mistet bevisstheten da hun skulle teste seg for corona. Dette sier eksperten om reaksjonen. Video: Tiktok @2sexyforthatcap. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Likevel tror Spurkland at Schlüter også har hatt litt uflaks.

- Vi har alle individuelle immunresponser, og danner ulike mengder av antistoffer, så det er ganske normalt at noen har litt mindre og andre har mer antistoff etter en infeksjon, sier hun og legger til:

- Hadde det ikke vært det fokuset vi har nå på testing for covid, noe som jeg mener er bra, så er det ikke sikkert at hun hadde oppdaget alle gangene hun hadde blitt smittet.

- Vil styrke immuniteten

Nakstad påpeker også at det er store individuelle forskjeller i hvordan immunforsvaret møter et nytt virus og hvilken immunitet man utvikler.

Han trekker fram at en stor del av befolkningen i Sør-Afrika allerede hadde hatt deltavarianten da de igjen ble smittet med omikron.

- Det viser at beskyttelsen mot å bli smittet er ikke alltid så god hvis man har vært syk tidligere, og heller ikke hvis man har vært vaksinert tidligere. Men beskyttelsen mot å bli alvorlig syk er nok langt bedre hvis man har vært borte i viruset før. Det er det som betyr aller mest, sier Nakstad til Dagbladet.

GODT BESKYTTET: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier at man har god beskyttelse mot å bli alvorlig syk hvis man har vært syk tidligere eller er vaksinert. Foto: Gorm Kallestad / NTB
GODT BESKYTTET: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier at man har god beskyttelse mot å bli alvorlig syk hvis man har vært syk tidligere eller er vaksinert. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Han understreker at for hver person som får en reinfeksjon, så blir fortsatt de aller fleste ikke smittet flere ganger.

- For befolkningen generelt så vil det å være vaksinert eller det å ha vært syk styrke immuniteten. Over tid, hvis man blir smittet flere ganger eller en oppfriskningsdose med vaksine, så vil immuniteten bli gradvis sterkere. Det vil hjelpe oss ut av pandemien fordi smitten får færre og færre konsekvenser. Færre blir alvorlig syke, og etter hvert blir færre smittet, sier Nakstad

- Hva kan man lære av å følge med på reinfeksjoner?

- Man kan lære noe om hvilke virusvarianter som beskytter mot andre, og vi vet fortsatt ikke om dem som har gjennomgått omikron også er beskyttet mot delta. Det blir avgjørende, for det vil bidra til at omikron dominerer og at delta forsvinner, sier han og legger til:

- Det kan også si noe om hvordan beskyttelsen i befolkningen er.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer