Bitter 1. mai for Tysklands arbeidsløse

Tysklands 4,5 millioner arbeidsledige fikk nedslående nyheter foran årets første mai-feiring: Heller ikke i år kan de fleste av dem regne med å komme i arbeid, til tross for at tysk næringsliv ellers går så det suser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksporten ligger på rekordnivå, bilfabrikker og maskinprodusenter arbeider alt remmer og tøy kan holde, og aksjeeierne kan glede seg over stadig stigende utbytte. Men de gode økonomiske tidene gir seg ikke uttrykk i noen vesentlig økt sysselsetting, viser alle konjunkturoversikter.

Sviktende kjøpekraft

Arbeidsledigheten er fortsatt drøye 13 prosent av arbeidsstokken.

Årsaken til at ikke flere kommer i arbeid, er ifølge økonomene sviktende innenlandsk kjøpekraft. Tyskerne som er i arbeid, får stadig mindre i reallønn, og det slår ut på det private forbruket som utgjør over halvparten av Tysklands brutto innenlandsprodukt (BIP).

Tyskland har i øyeblikket en økonomisk vekst på mellom 2,5 og 3,0 prosent per år, men dette er ikke tilstrekkelig til å styrke etterspørselen etter arbeidskraft i noen merkbar grad. Et høyt skatte- og avgiftsnivå virker ifølge næringslivet selv også dempende på sysselsettingen.

Arbeidsgiverne lar seg heller ikke friste til å ansette flere folk, så lenge den eksisterende arbeidsstyrken kan oppvise en stadig økende produktivitet.

(NTB-DPA)