Bitter familiestrid på dødsleiet

Nelson Mandela samlet verden, men det er en splittet familie som nå skal begrave sitt overhode.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En bitter strid om hvor Nelson Mandela skal gravlegges rev familien til frigjøringshelten i filler de siste månedene.

- Han brydde seg ikke særlig om døden, og han ønsket seg seg ingen fjong gravplass, sa en familievenn til den sørafrikanske avisa Mail & Guardien. 

Det spørs om det ønsket vil bli oppfylt, for Nelson Mandelas gravsted vil bli et symbol som trolig vil tiltrekke seg horder av turister. Dette er da også bakgrunnen for den bittre familiestriden som oppsto i sommer da Mandela lå alvorlig syk på et sykehus i Pretoria.

Familiestriden toppet seg med at det kom for en dag at Nelson Mandelas barnebarn Mandla Mandela i nattens mulm og mørke i 2011 hadde gravd opp levningene etter Nelson Mandelas barn i landsbyen Qunu, og flyttet de til sin egen tomt i nabolandsbyen Mwezo. Senere haglet det med beskyldninger om utroskap, uekte barn og grådighet.

Nelson Mandela har i flere sammenhenger sagt at han ønsker å bli gravlagt sammen med sine barn i hjembyen Qunu, det var her han bodde den første delen av barndommen og det var her han på sine eldre dager bygget seg et hjem. I sommer bekreftet også kongen av abaTembo Dalindjebo for Dagbladet at Nelson Mandela personlig overfor ham hadde sagt at han ville gravlegges i Qunu.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.