Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bitter familiestrid på dødsleiet

Nelson Mandela samlet verden, men det er en splittet familie som nå skal begrave sitt overhode.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En bitter strid om hvor Nelson Mandela skal gravlegges rev familien til frigjøringshelten i filler de siste månedene.

- Han brydde seg ikke særlig om døden, og han ønsket seg seg ingen fjong gravplass, sa en familievenn til den sørafrikanske avisa Mail & Guardien

Det spørs om det ønsket vil bli oppfylt, for Nelson Mandelas gravsted vil bli et symbol som trolig vil tiltrekke seg horder av turister. Dette er da også bakgrunnen for den bittre familiestriden som oppsto i sommer da Mandela lå alvorlig syk på et sykehus i Pretoria.

Familiestriden toppet seg med at det kom for en dag at Nelson Mandelas barnebarn Mandla Mandela i nattens mulm og mørke i 2011 hadde gravd opp levningene etter Nelson Mandelas barn i landsbyen Qunu, og flyttet de til sin egen tomt i nabolandsbyen Mwezo. Senere haglet det med beskyldninger om utroskap, uekte barn og grådighet.

Nelson Mandela har i flere sammenhenger sagt at han ønsker å bli gravlagt sammen med sine barn i hjembyen Qunu, det var her han bodde den første delen av barndommen og det var her han på sine eldre dager bygget seg et hjem. I sommer bekreftet også kongen av abaTembo Dalindjebo for Dagbladet at Nelson Mandela personlig overfor ham hadde sagt at han ville gravlegges i Qunu.

Brøt seg inn Den største delen av Nelson Mandelas familie ble rasende da det gikk opp for dem hva barnebarnet Mandla Mandela hadde gjort. De stevnet ham og tingretten i Umtata besluttet at levningene etter de tre skulle graves opp fra sitt nye gravsted på tomten til Mandla Mandela og flyttes tilbake til landsbyen Qunu, der de først lå.

Dagbladet var til stede da politimenn brukte ei hakke til å slå opp låsen på den store jernporten inn til Mandla Mandelas tomt i Mweso. Noen timer senere hadde de funnet levningene, gravd dem opp og sendt dem til patologer som skulle slå fast at det var snak om de riktige beinrestene.

Dagen etter ble de tre Mandela-barnene, Makaziwe, Tembekile og Makgatho Mandela gravlagt for tredje gang.
Denne gangen inne på tomta til Nelson Mandela i Qunu, et langt steinkast fra den kirkegården der de ble gravd opp av Mandla Mandela et par år tidligere.
Dette markerte at hele runddansen i familieråd og i retten nå var avsluttet og at alt lå til rette får å kunne arrangere begravelse for Nelson Mandela om han skulle dø.

Skittentøyvask Noen timer tidligere den dagen inviterte Mandla Mandela til pressekonferanse. Hav var blitt beskylt for å ha økonomiske motiver for bruke Mandelas grav til et trekkplaster som skulle trekke turister og andre besøkende til landsbyen der han selv nå er høvding. Der gikk han også med planer om å bygge opp et stort Nelson Mandela-senter.

Mandla Mandela kom med et usedvanlig bittert oppgjør med store deler av Mandela-familien. Han mente at mange som kaller seg Mandela ikke har rett til det på grunn av at de er født utenfor ekteskap, eller ikke har riktig far.

Kamp: Makaziwe Mandela, datter av Nelson Mandela (t.v.), Ndaba Mandela, barnebarn, og Ndileka Mandela (t.h.), barnebarn av Nelson Mandela møtte i retten for å få en kjennelse på å flytte tilbake levningene av tre familiemedlemmer. Mandla Mandela (t.h.) kjempet i mot, men tapte. Foto: REUTERS
Kamp: Makaziwe Mandela, datter av Nelson Mandela (t.v.), Ndaba Mandela, barnebarn, og Ndileka Mandela (t.h.), barnebarn av Nelson Mandela møtte i retten for å få en kjennelse på å flytte tilbake levningene av tre familiemedlemmer. Mandla Mandela (t.h.) kjempet i mot, men tapte. Foto: REUTERS Vis mer

Broren Ndaba Mandela er en av de som har kjempet hardest for å få levningene flyttet tilbake.

- Når det gjelder min bror Ndaba, som sier at jeg er født utenfor ekteskap, så har jeg dette å si: Jeg vil ikke henge ut vårt skittentøy offentlig, men han vet veldig godt at vår far gjorde en gift kvinne gravid og at han er resultatet av dette. Han burde være svært forsiktig med sine skitne angrep. Og når det gjelder mine to andre brødre: Vi vet alle at de ikke er min fars barn. Min bror gikk også hen og gjorde min kone gravid. Men dette er aldri blitt diskutert av den delen av familien som sier de er så opptatt av harmoni i familien, sa han.

Sammensvergelse Han mente at resten av familien har dannet en sammensvergelse mot ham, siden han nekter å støtte dem i kampen om å få kontroll over pengene og rettighetene til Nelson Mandela. Disse er plassert i et fond som Nelson Mandela har bedt gamle kamphaner fra frigjøringskampen om å styre.

- Dette er de samme familiemedlemmene som trekker sin egen far og bestefar for retten på grunn av hans penger og rettigheter. Jeg har kjempet mot denne rettsprosessen og sagt at jeg ikke vil være en del av den, sa Mandla Mandela.

Men han anerkjente at kampen om familiegravstedet nå er tapt.

- Jeg vil ikke utfordre dette videre for det har ingen hensikt, men jeg er veldig skuffet over beslutningen i retten, sa han.

image: Bitter familiestrid på dødsleiet