Bitter kamp bak presidentens båre

PRAHA (Dagbladet): President Franjo Tudjmans død vil utløse en uforsonlig maktkamp, både om økonomiske privilegier og om Kroatias politiske retning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I helga ligger skaperen av det uavhengige Kroatia og den unge republikkens sterke mann det siste tiåret i sin kiste i presidentpalasset. I morgen ettermiddag blir han bisatt i hovedstaden Zagreb med den pomp og prakt han nøt.

- Ikke legg bånd på å vise følelser, oppfordret parlamentspresident Vlatko Pavletic da han i går morges kunngjorde at «president Franjo Tudjmans store hjerte hadde sluttet å slå».

Tudjman døde seint fredag kveld, 77 år gammel, etter å ha kjempet med magekreft i flere år. Den siste måneden lå han bevisstløs på militærsykehuset Dubrava. I det lengste forsøkte de regimetro massemediene å framstille det som om han var på bedringens vei.

Favoritten

Tudjmans parti, Kroatias demokratiske samfunn (HDZ), som har styrt republikken siden løsrivelsen fra Jugoslavia i 1991, vil utnytte sorgen og forvirringen etter tapet av lederen. Kampen mellom ulike fraksjoner truer med å sprenge partiet.

Utenriksminister Mate Granic er så langt den store favoritten til å overta som president. Han er moderat, populær i folket og er respektert også i utlandet. Men kilder i Zagreb sier til Dagbladet at hans stilling i partiet er svak.

Kan bli ofret

Granic kan også bli et offer for en endring av grunnloven som avskaffer den sterke presidentmakta.

Så langt synes det som om de moderate innen HDZ er på offensiven. Til dem hører Nikica Valentic og Vladimir Seks, som er nevnt som favoritter til å overta som henholdsvis statsminister og parlamentspresident dersom HDZ vinner parlamentsvalget. Seks er i dag visepresident i parlamentet.

Mektig hauk

Truslene kommer i første rekke fra kretsen rundt Ivic Pasalic, en vel 40 år gammel hauk som systematisk har bygd opp sin maktposisjon under Tudjman. Pasalic er den sterke mann både bak det hemmelige politiet, paramilitære grupper og kontrollen med det økonomiske liv.