Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bitter kamp om lederskapet

Bare minutter etter at Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg forsikret om at de står sammen om veien videre, avslørte de den bitre uenigheten om hvordan partiet skal ledes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stoltenbergs svar og kroppsspråk gjennom gårsdagen viser at han har fått nok av å dele lederskapet med Jagland. Han vil gi valgkomiteen klar beskjed om dette.

Arbeiderpartiets sentralstyre fikk i går presentert en tekst som tydet på at Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland nå var blitt enige om hvordan de skal lede partiet sammen fram til landsmøtet. Men allerede på den kaotiske pressekonferansen i Arbeiderpartiets lokaler i går opplevde Stoltenberg at Jagland tolket deres felles tekst som et ja til fortsatt delt lederskap, også etter neste landsmøte.

Irritert

Da slo Stoltenberg tilbake, irritert og askegrå i ansiktet.

- Nå er det viktig å ikke si noe annet enn det som står i uttalelsen, parerte Stoltenberg.

Han var tydelig oppgitt og forbannet over stadig å oppleve Jaglands forsøk på å presse ham til å godta fortsatt delt lederskap.

Både på pressekonferansen, i intervjuer og TV-debatter i går sa Jagland at han vil lede partiet også etter landsmøtet i november.

Det siste Jens Stoltenberg derimot sa før han reiste hjem til Nordberg i går, var:

- Vi som er i ledelsen, må ikke forberede gjenvalg av oss selv. Det blir helt feil.

Dette kan ikke tolkes som noe annet enn et spark til Jagland.

Åpen strid

Gårsdagen levnet ingen til om at en åpen maktkamp er i gang. Kampen gikk for åpen scene, direkte til alle TV-hjem.

Nok et uttrykk for striden er at mens Jens Stoltenberg slo fast at han og Jagland ikke har vært uenige om de store stridssakene i partiet fram til i dag, argumenterte Thorbjørn Jagland for fortsatt delt lederskap ved å peke på at det er ulike fløyer i partiet. Han mener delt lederskap er nødvendig å unngå splittelse i partiet. Dette mener ikke Stoltenberg:

- Uansett hvordan vi organiserer ledelsen, skal vi være et parti som favner vidt og drar med oss alle miljøer, svarte han.

Skjør enighet

Kvelden da partiledelsen endelig skulle gi partiet en retning framover og vise samhold, utviklet seg til et bortimot absurd skuespill som viste publikum hvor delt Ap's ledelse er.

Før helga reklamerte Jagland og Stoltenberg med at de på mandagens møte ville «presentere et felles opplegg om arbeidet fram mot landsmøtet». I det sentrale spørsmålet om hvilken ledermodell som bør velges, var resultatet to setninger i en felles uttalelse: Begge stiller seg til disposisjon for partiet, og valgkomiteen vil få endelig beskjed når den oppnevnes i mars.

Dette redegjorde Jagland for i en pressekonferanse umiddelbart etter det to og en halv timer lange sentralstyremøtet. Like etterpå braket det løs. For allerede etter de første spørsmålene fra pressen ble det klart at Jagland og Stoltenberg ikke er i stand til å stanse den bitre personstriden.

- Utelukker uttalelsen at dere kan utfordre hverandre i lederspørsmålet når valgkomiteen har sagt sitt?

- Ja, det utelukker den, svarte Jagland.

Irritert

Stoltenberg satt ved siden av, tydelig irritert over Jaglands uttalelser. Gang på gang ble han konfrontert med Jaglands tolkninger, og det eneste svaret var «Se på arket».

I motsetning til Jagland, som både åpent sier at han vil fortsette som leder og beholde det delte lederskapet, nekter Stoltenberg å kommentere saken. Situasjonen er dermed nøyaktig like uavklart som før helga, da de begge to innrømmet at det er en personkonflikt.

Jens Stoltenberg følte seg mer og mer utilpass etter hvert som den påståtte enigheten ble pirket i av pressen. Jagland, derimot, smilte, mens Stoltenberg gang på gang måtte forholde seg til partilederens fortolkninger. Seansen ble oppfattet som så absurd av journalistene at Ap-sjefene til tider ble flirt ut.

Etter pressekonferansen reiste Jens Stoltenberg seg umiddelbart og tok med seg sin nærmeste rådgiver Jan Erik Larsen inn på et møterom, mens Jagland forsvant med sine folk. Tre kvarter seinere spaserte de to de fem hundre meterne til TV2s studio, mens de diskuterte heftig.

Mistenksomhet

Til tross for at Jagland og Stoltenberg gjentatte ganger har forsikret at det delte lederskapet fungerer godt, har det skåret seg fullstendig en rekke ganger.

Dagbladet kjenner til at Stoltenberg lenge har vært misfornøyd med det. Jagland har på sin side opplevd en nagende og økende usikkerhet på om Stoltenberg ville utfordre ham eller ikke. Problemet er at de to snakker lite sammen, og gjerne forbi hverandre.

Dagbladets reportasje i november om at krefter i Ap ville jobbe for at Jens skulle ta over, irriterte og mobiliserte Jagland. Sentralstyremedlemmer hadde tenkt å spørre Jens rett ut på et møte om han drev en kampanje mot Jagland, men det ble ikke noe av etter dobbeltinterjvuet i Aftenposten der de begge åpnet for lederbatt i partiet.

  • Da Stoltenberg på Gjøvik tidligere i år slo fast at han ikke vil avklare sin stilling før overfor valgkomiteen, opplevde Jagland dette som brudd på opplegget de hadde presentert i dobbeltintervjuet.

Full storm

  • Dagen etter gikk Jagland ut i NRK og sa at det ville være klokt om begge i sentralstyremøtet 14. januar avklarte om de var lederkandidater eller ikke. Uttalelsen vakte full storm i partiet. Fylkesledere på rekke og rad mente Jagland prøvde å legge lokk på lederdebatten.

Disse rundene ble på mange måter et vendepunkt for Stoltenberg.

Kilder har sagt til Dagbladet at han var misfornøyd med hvordan det delte lederskapet fungerte gjennom valgkampen og etterpå. En kilde sier til Dagbladet at Stoltenberg ikke en gang til vil finne seg i å være frontfigur i en valgkamp med lederen som dommer etterpå. Mye tyder på at rotet i forrige uke var dråpen som fikk begeret til å flyte over. Etter dette har Stoltenberg stått knallhardt på sine syn og tolkninger.

<B>STRID:</B> Jens Stoltenberg var tydelig oppgitt og forbannet over Torbjørn Jaglands stadige forsøk på å få ham til å godta fortsatt delt lederskap.
Hele Norges coronakart