Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bitter krangel mellom Ap og Høyre - nå kan skatteforliket ryke

Ap mener de er dolket i ryggen, men Høyre vil ikke svare på hva som egentlig skjedde.

I FORHANDLINGER: Ap's finanspolitiske talsperson, Marianne Marthinsen, er i krevende forhandlinger om en ny skattereform. Nå kan et bredt forlik stå i fare. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
I FORHANDLINGER: Ap's finanspolitiske talsperson, Marianne Marthinsen, er i krevende forhandlinger om en ny skattereform. Nå kan et bredt forlik stå i fare. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har vært høy temperatur i forbindelse med forhandlingene om et skatteforlik på Stortinget i dag.

Dagbladet får bekreftet av flere uavhengige kilder ved forhandlingsbordet at Høyre og Frp nylig forsøkte å inngå en sideavtale med KrF, Venstre og Sp, men uten Ap og resten av partiene.

Forsøket på en sideavtale om formuesskatt ble gjort i parallelt med det krevende arbeidet med å få på plass et bredt skatteforlik med alle partiene på Stortinget. Ap ble kraftig provoserte da de hørte om framstøtet til regjeringspartiene.

Forslaget til formuesskatt som Høyre og Frp ønsket å lage en sideavtale på, skal ha gått langt lenger enn det partiene - Ap inkludert - forsøker å bli enige om rundt forhandlingsbordet.

- Dolket i ryggen Ap opplever dette som å bli «dolket i ryggen», og har nå gitt klar beskjed til Høyre og Frp og saksordfører Siri A. Meling om at de ikke kommer til å sette seg rundt forhandlingsbordet før de parlametariske lederne avklart hva som har skjedd, og hva som er målet framover.

Ap forlot dagens forhandlingsmøte etter bare noen få minutter, og holdningen i partiet er nå at dersom det blir en todelt avtale, med to forskjellige flertallsgrunnlag, så vil ikke det være interessant for Ap. Da kan håpet om et bredt skatteforlik ryke.

Men av flere andre rundt forhandlingsbordet skal Høyres framstøt ha blitt opplevd som mindre problematisk, og det er delte meninger rundt hvorvidt Høyre og Frp gjorde noe som kan beskrives som dobbeltspill.

Vil senke formueskatt ytterligere Ap foreslo i utgangspunktet å likestille investeringer i aksjer med investeringer i eiendom, med 20 prosent rabatt i formuesskatten, men forslaget som ingikk i sideavtalen skal altså ha gått mye lengre.

Høyre og Frp ønsket nemlig å få med seg Venstre, KrF og Sp på å trappe formuesskatten videre ned til null, og dermed legge seg tett opp mot det Alliansen for privat eierskap, med blant annet Bondelaget og NHO, tidligere har foreslått som den nye modellen for formuesskatt.

Modellen fører til at privat formue som hytter og boliger blir skattlagt, mens bankinnskudd, maskiner og utstyr blir definert som arbeidende kapital og fritatt for skatt.

Også DN omtaler saken i dag.

Åpen for samtale Høyres parlamentariske leder Trond Helleland svarer ikke konkret på hvorvidt de har forsøkt å gjøre en egen avtale med KrF, Venstre og Sp, men skriver følgende i en epost til Dagbladet

- Ap gikk inn i forhandlingene med ønske om å bli enige om retning, men være uenige om nivå på skatter og avgifter. Det har vi tatt utgangspunkt i. Arbeiderpartiet har sagt at de ikke ønsker et system som låser for å øke skatten på arbeidende kapital. På samme måte ønsker ikke vi et system som låser for å redusere skatten på arbeidende kapital, sier Helleland.

Han understreker at for Høyre er målet et skattesystem som sikrer eksisterende og skaper nye arbeidsplasser.

- Hvis Gahr Støre vil diskutere dette, så er han selvsagt velkommen.

SV trakk seg Tidligere i dag ble det kjent at SV trakk seg fra forhandlingene.

- Det er for stor avstand mellom forhandlingsgruppa og SVs standpunkter, så derfor har vi valgt å trekke oss fra forhandlingene, sa SVs Snorre Valen til Dagbladet.

På vei ut av møtet i finanskomiteen forteller han at det er fordelingsprofilen som er det største problemet.

- Vi kom med våre siste innspill for et par uker siden, men det har vi ikke fått noe respons på. Dette er i realiteten ikke en reform, fordi den ikke er omfattende nok, sier Valen og trekker fram ulikhetskrisen, bekjempelse av skatteflukt og skatteparadiser og stabilisering av boligmarkedet som sentrale smertepunkter.

Opptatt av fordeling Blant de særlig krevende punktene i skatteforliket er nivået på kutt i selskapsskatten og formuesskatten, samt innretningen på skattereformen. Altså hvem som skal sitte igjen med regninga - eller fordelingsprofilen som det også kalles.

Både Ap og SV har reagert på fordelingsprofilen til skissen til arbeidende kapital som regjeringspartiene har lagt opp til.

Også økonomieksperter har hevdet at det er mannen i gata som må ta regninga for skattelettene til Høyre og Frp, noe regjeringspartene hardnakket har avvist.

NHO har på sin side ropt varsko fordi de mener arbeidet går for sakte.

Regjeringens tilnærming er å kutte selskapsskatten og inntektsskatten fra 27 til 25 prosent i 2016, med sikte på en videre reduksjon til 22 prosent i 2018, mens Ap vil stoppe på 23 prosent.

Hele Norges coronakart