Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bitter ordkrig mellom USA og Saudi-Arabia

En bitter ordkrig er brutt ut mellom Saudi-Arabia og USA, etter amerikanske beskyldninger om at Saudi-Arabia godtar terroristaktiviteter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske aviser er fulle av artikler med kritikk av Saudi-Arabia. Samtidig prøver det offisielle USA å glatte over, og si minst mulig om motsetningene.

En saudiarabisk leder tok torsdag til motmæle mot kritikken fra USA, og anklaget amerikanske redaktører for å hetse Saudi-Arabia. Kronprins Abdullah, som i praksis styrer landet, anklaget vestlig presse for å bære på et skjult hat mot islam.

Amerikanske politikere mener at Saudi-Arabia er for passiv i kampen mot terrorisme. Kommentatorer i amerikanske aviser beskylder Saudi-Arabia for å finansiere Osama bin Laden og Taliban-regimet.

Regimet i Riyadh sitter i en umulig klemme. Kongefamilien kan ikke holde seg inne med USA og samtidig innfri krav fra islamske fundamentalister.

Skrekkscenariet er at den utstøtte saudiarabiske rikmannssønnen Osama bin Laden rømmer fra Afghanistan og dukker opp i Mekka for å proklamere en ny islamistisk stat.

En tidligere amerikansk diplomat hevder at et kupp godt vil kunne gjennomføres også uten bin Ladens direkte medvirkning. Hittil har det saudiarabiske kongedømmet unngått alvorlig indre trøbbel, men de tider kan være forbi.

Onsdag ble det bekreftet at 15 av de 19 mennene som kapret flyene under terrorangrepet 11. september, var av saudiarabisk opphav. Det vil ikke gjøre forholdet mellom USA og Saudi-Arabia enklere.

Saudi-Arabias ledere har riktignok lenge vært en kilde til frustrasjoner for amerikanske ledere. Forholdet mellom de to landene kan enkelt sammenfattes slik: Saudi-Arabia selger olje til USA, og USA sørger for våpen til å beskytte oljekildene.

Myndighetene i Saudi-Arabia har nølt med å iverksette tiltak mot terrornettverkene, blant annet når det gjelder å sperre bankkontoer. Landets ledere har ikke villet innrømme at terrorist er kan ha operert med Saudi-Arabia som base, selv om saudiarabisk politi har bistått FBI i etterforskningen etter terrorangrepet. FBI mener at rekruttering, finansiering og planlegging av terrorangrepet delvis fant sted i Saudi-Arabia.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!