Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bitter personstrid kan velte Kværner

Kjell Inge Røkke føler seg dolket av konsernsjef Kristian Siem. Røkke oppfatter det som om Siem heller ser at Kværner opphører, enn at Røkke tas inn i varmen. Resultatet kan bli at 35000 ansatte mister jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resultatløst nattmøte for Kværner

Bitter personstrid ser nå ut til å rive hele det tradisjonsrike industriselskapet over ende. Flere sentrale kilder i og rundt Kværner betegner overfor Dagbladet konflikten mellom konsernsjef Kristian Siem og selskapets største aksjonær, Kjell Inge Røkke, som så alvorlig at den er et av de største hindrene for å redde selskapet.

Kjell Inge Røkke ønsker ikke å kommentere saken, men sa før helga til NTB:

- Dette har ikke dreid seg om sak, men om person.

Motarbeider

Kristian Siem ble nylig utnevnt til Kvæners toppsjef etter Kjell Almskog. Dagbladet kjenner til at utnevnelsen vakte sterke reaksjoner innad i Akersystemet. Siem ble oppfattet som en forsvarer av Almskoglinja, i direkte opposisjon til Kjell Inge Røkke og hans selskap Aker Maritime.

Kilder som følger de to på nært hold, sier til Dagbladet at Kristian Siem systematisk motarbeider den omstridte finansmannens forslag til kriseløsninger.

Den bitre striden mellom de to er dramatisk med tanke på mulighetene for i trettende time å finne fram til en ny redningsplan for Kværner.

Granskes

Kristian Siem har erfaring både som styremedlem og som aksjonær i Kværner. Gjennom Siem Industries eide den Londonbaserte investoren nylig en større aksjepost i selskapet. For få uker siden kvittet Siem Industries seg med aksjene, noe som resulterte i kraftige reaksjoner fra Oslo Børs.

Kredittilsynet gransker nå om det har foregått innsidehandel i forbindelse med det kontroversielle salget.

At båndene mellom det gamle Kværner og Kristian Siem er tette understrekes også av at Siem for et par år siden kjøpte det fasjonable godset North Aston Hall nettopp av Kværner.

Denne handelen førte blant annet til at Røkkes ekskompanjong, Bjørn-Rune Gjelsten, følte seg forbigått. Gjelsten mente at Kværner heller ønsket å selge til Siem enn til ham.

Siem er ikke enig i denne framstillingen.

Skeptisk storbank

Røkkes ønske om at Kværner bør overta olje- og gassvirksomheten i Aker Maritime møter også kraftig motstand fra bankene som har lånt ut store beløp til Kværner. Statskontrollerte DnB har alene til gode 2,3 milliarder kroner i Kværnersystemet. Banken ønsker ikke å være med på en redningsplan som fører til at de må avskrive store deler av denne summen, selv om det skulle bidra til å redde selskapet.

Kjell Inge Røkke mener bankene ikke har forstått alvoret i situasjonen.

Var enige

I krisemøtene i helga la Aker Maritime fram nye, detaljerte planer for hvordan selskapet mener Kværner kan reddes. De deler av Aker Maritime som inngår fusjonen skal ha blitt verdsatt til 3,6 milliarder kroner, minus en rentebærende gjeld på 0,8 milliarder. Røkkeplanen skal etter det Dagbladet kjenner til ha gått ut på at det gjennomføres en rettet emisjon (aksjeutvidelse) på 2 milliarder kroner, etterfulgt av en såkalt fortrinnsrettsemisjon (til de gamle aksjonærene) på 1 milliard. Aker Maritime skulle også delta i investorgruppa, og ga i går klar beskjed om at de ikke ønsker å selge ut Kværner bit for bit, men beholde selskapet mest mulig intakt.

På et tidspunkt i går skal det etter det Dagbladet kjenner til ha vært tilnærmet enighet om Røkkeplanen, men både motstand fra banker og russiske Yukos, skal ha ført til at Kværner-styret likevel bakket ut. En av årsakene var at Røkke ville fått kontroll over nær 60 prosent av selskapet.

I går kveld manglet selskapet i tillegg 250 millioner kroner på å unngå skifteretten.

Uansett om man kommer til en løsning mellom Kværner og Røkke vil konflikten mellom selskapets største aksjonær og konsernsjefen ligge der.

- Ikke sant

Konsernsjef og styremedlem i Kværner, Kristian Siem, tilbakeviser på det sterkeste at personstrid bremser muligheten for en løsning for Kværner.

- Jeg kjenner meg ikke igjen i dette i hele tatt. Situasjonen i Kværner er så alvorlig at det ville være helt absurd om personlige motsetningsforhold skulle spilt inn. Man har ikke lov til å tillate at følelser skal spille inn i en så alvorlig sak. Og når det er sagt: Jeg har mindre problemer med Aker Maritime og Røkke enn mange andre, sa Siem til Dagbladet i natt.

Han tror at inntrykket av han er imot Røkke, kan henge sammen med Kværner-striden i mai, da han mente det var urimelig av Røkke å kreve de styreplassene han gjorde - i forhold til hvor mange aksjer AMA representerte.

Hele Norges coronakart