Bitter slutt for Gore

NEW YORK (Dagbladet): Etter fem uker med bitter og uforsonlig kamp om valgutfallet etter valgdagen, brukte visepresident Al Gore i natt ti minutter på å si takk for seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I talen, som Al Gore hadde tillyst til klokka 03.00 norsk tid, ville han be alle amerikanere om legge stridighetene bak seg. I rollen som statsmann ba han demokrater og republikanere i Kongressen om å samarbeide til beste for landet.

I gråt

George W. Bush oppførte seg gjennom hele gårsdagen som den sterke og tause nyvalgte president. Han avslo helt å gi noen kommentarer før Al Gore hadde holdt sin tale.

I stedet lovte han å tale til folket en time etter at Gore hadde sagt sitt. Da Al Gores valgkampmedarbeidere i Florida i går morges fikk beskjed om å pakke, sammen brast flere av dem i gråt, mens andre tok det med fatning og innså at det var nytteløst å kjempe videre.

I Bush-leiren jublet medarbeiderne, men fikk beskjed om å forholde seg rolige, og opptre med verdighet, fram til Gore hadde holdt sin tale.

- Dette har vært som å sitte og se på maling tørke, sa en av Bushs medarbeidere da kjennelsen fra høyesterett forelå. Den 65 sider lange kjennelsen avslørte at spørsmålet om håndtelling i Florida hadde ført til en bitter strid mellom de ni høyesterettsdommerne. Riktignok sier flertallet at fortsatt telling ville være grunnlovsstridig, men seks av dommerne gir sin egen tolkning av hvilken konklusjon retten burde trukket.

To av dommerne sier at selv om de er enige om at prosedyrene for tellingen ikke gir like muligheter for begge parter, burde man utvidet fristen for en håndtelling i lovlige former fram til 18. desember. Dommer David H. Souther uttrykte seg på denne måten: «Det kan ikke rettferdiggjøres å nekte delstaten muligheten til å prøve å få talt alle de omdiskuterte stemmene.»

- Vil aldri få vite

Dommer John Paul Stevens ordla seg enda skarpere: «Selv om vi aldri vil få vite helt sikkert identiteten på vinneren av årets valg, er identiteten til taperen helt klar.» Visepresident Al Gore mener imidlertid ikke at han tapte valget. Tvert om. Han har fått nesten 350000 flere stemmer i hele USA enn George W. Bush, og er overbevist om at han ville vunnet Florida hvis stemmene var blitt talt.

Høyesterett ga ham imidlertid ingen mulighet til å bevise det. Begge parter har underveis beskyldt hverandre for å forsøke å stjele valget. Det er kanskje riktig. I så fall var George W. Bushs tjuver bedre enn tjuvene Al Gore hadde på sin side.

NEDERLAG: Al Gore fikk flest stemmer, men i Florida hadde man ikke tid eller lyst til å telle alle stemmene.