Krigen i Ukraina

Bitter strid i USA

Onsdag sa republikanerne i Senatet stopp og stanset forslaget om nødhjelp til Ukraina.

VIL GI STØTTE: President Joe Biden er tydelig på at han ønsker mer støtte til Ukraina. Her fra møtet med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i september. Foto: AFP/NTB
VIL GI STØTTE: President Joe Biden er tydelig på at han ønsker mer støtte til Ukraina. Her fra møtet med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i september. Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er en svært trist dag, sa majoritetsleder Chuck Schumer etter avstemningen i senatet som stoppet nødhjelpen til Ukraina.

Konservative senatorer hadde krevd at innvandringsreform skulle være en del av vedtaket. Ettersom det er fjernet, stemte de for ikke å gå videre i behandlingen av nødhjelpspakken til 106 milliarder doller. Beløpet tilsvarer rundt 1140 milliarder norske kroner.

REAGERER: Demokratenes majoritetsleder i senatet Chuck Schumer.Foto: Reuters/NTB
REAGERER: Demokratenes majoritetsleder i senatet Chuck Schumer.Foto: Reuters/NTB Vis mer

Demokratisk nederlag

Resultatet er et betydelig nederlag for demokratene.

- Hvis Ukraina faller, vil ikke Putin stoppe der. Han vil bli oppmuntret. Det vestlige demokratiet vil gå nedover hvis vi ikke er villige til å forsvare. Det republikanske partiet må ta dette på alvor, fortsatte demokraten Schumer etter avstemningen ifølge Washington Post.

Det er også et nederlag for Biden som har advart om det samme som Schumer gjorde. Før det ble stopp i Senatet sa Biden at nye bevilgninger til å støtte Ukraina ikke kunne vente.

MINEFELT: Den finske militæreksperten Emil Kastehelmi sier at denne manøveren viser at russiske styrker er dårlig trent og har lite kamperfaring. Video: Reddit. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

- Det er ufattelig at vi i det hele tatt har kommet til dette punktet. Republikanere i Kongressen er villige til å gi Putin den største gaven han kan håpe på, sa Biden.

Frustrerte republikanere

Det er ikke bare demokratene som er frustrerte. Republikanerne, også de som har vært ivrige forkjempere for å støtte Ukraina, mener demokratene nekter å bøye seg.

- Noen av våre kolleger vil tydeligvis heller la Russland trampe på en suveren nasjon i Europa enn å gjøre det som kreves for å håndheve USAs egne grenser, sa senator Mitch McConnell, mindretallets leder, i Senatet.

Han fortsatte:

- De (demokratene journ.anm.) er overbevist om at åpne grenser er verdt å sette sikkerheten i hele verden på spill.

FRUSTRERT: Senatets minoritetsleder Mitch McConnell. Foto: Reuters/NTB
FRUSTRERT: Senatets minoritetsleder Mitch McConnell. Foto: Reuters/NTB Vis mer

Hva som skjer videre med den amerikanske støtten er nå uklart. New York Times skriver at enkelte i Washington ser på de kommende fristene for statlig finansiering i januar og februar som muligheter til å inngå en avtale, mens andre frykter at flere måneders venting kan sette Ukrainas krigsinnsats i fare.

- Klokka tikker. Hjelpen til våre allierte i Ukraina har tatt slutt, og hele verden følger nå med for å se om USA er i stand til å støtte alle sine allierte når de trenger det, sa senator Patty Murray, demokrat fra Washington og leder av bevilgningskomiteen, i Senatet, ifølge avisa.

AVLYTTET: Ukrainas sikkerhetstjeneste har publisert lydklipp som skal være fra avlyttede samtaler fra russiske soldater. Lyd: Ukrainas sikkerhetstjeneste. Video: Reddit / Reuters Vis mer

- Russland håper på en ting

I Ukraina er beskjeden klar og tydelig: De ønsker den amerikanske støtten.

- Russland håper bare på én ting - at den frie verdens konsensus kollapser neste år, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på et videomøte med vestlige ledere fra G7-landene onsdag.

Onsdag besøkte Andrij Jermak, lederen for Ukrainas presidentkontor, flere amerikanske senatorer og diskuterte videre støttet til landet.

Tirsdag var han tydelig på at en mulig utsettelse av amerikansk støtte innebærer «stor risiko» for at Russland vinner krigen.

Krigen i Ukraina