Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bitter strid om avdøde Veysel

STAVANGER (Dagbladet): June Tobiassen er fra seg av fortvilelse etter at samboeren døde. Hun og parets fire barn vil ha avdøde hjem til Stavanger, mens hans tyrkiske familie i Drammen vil at kisten skal fraktes til Tyrkia. Striden mellom de to partene er svært bitter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om de to partene står steilt mot hverandre, stiller de likevel samme spørsmål: Når skal den uverdige dragkampen om en død mann ta slutt?

Samboeren døde forrige onsdag, den 17. februar. Lørdag morgen kom kista til Stavanger. Selv om avdøde er fraktet dit han og June og barna bodde, er det slett ikke sikkert at Veysel Uysal får sin siste hvile her. Dødsannonsen sier begravelsen skal finne sted i Stavanger i morgen, tirsdag, men det kan vise seg å være feil.

Juridisk floke

Namsretten i Stavanger har mottatt en klage fra avdødes familie i Drammen. De krever liket utlevert for å sende det til Tyrkia. Førstebyfogd Ernst Moe i Stavanger er ikke ferdig med behandlingen av saken, og kan ikke treffe en endelig avgjørelse før mandag.

Inntil da må mannen, som har vært død i tolv dager, ligge hos Arvids begravelsesbyrå i Stavanger. Hans tyrkiske familie får medhold i sitt ønske, må avdøde ut på nok en reise.

- Det har selvfølgelig vært fryktelig tungt å miste Veysel. Med krangelen om hvor liket skal sendes er uutholdelig, sier June Thobiassen.

- Familien i Drammen vil ha ham gravlagt på en muslimsk kirkegård og vil derfor sende ham til Tyrkia. Men Veysel var blitt kristen og norsk statsborger. Det er helt vanvittig å sende ham til Tyrkia.

I muslimsk jord

- Vi vil at han skal gravlegges i den tyrkiske landsbyen hvor han vokste opp. I vår familie blir ingen muslimer igjen i Norge etter at de dør, sier avdødes kusine Sadie Cevik.

Den siste uka har hun kontaktet både den tyrkiske ambassaden og biskopen i Stavanger for å få råd i saken.

Veysels søster Selma Almaz fnyser av påstandene om at hennes tyrkiske bror med norsk statsborgerskap skulle ha blitt kristen.

Også broren til avdøde, Ønal Uysal, er fortvilet over den låste situasjonen.

- Vi hadde kjøpt flybilletter og skulle følge Veysel til graven i Tyrkia. Slekta hadde fått beskjed, og alle var glade han skulle få sin hvile i tyrkisk jord. Så kommer sjokkmeldingen om at han skal begraves i Stavanger, sier Ysal.

Søsteren Selma, foreldrene og resten av Veysels slektninger i Drammen kunne ikke akseptere kommuneadvokatens avgjørelse. Derfor klaget de vedtaket inn for namsretten i Stavanger.