Bitter strid om to Bush-ministre

Washington: Motstanden mot de to mest omstridte av George W. Bushs ministre topper seg denne uka når både hans justisminister og innenriksminister skal grilles av Senatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Interessegrupper har mobilisert stort for å stanse godkjenningen av John Ashcroft som landets neste justisminister, og Gale Norton som landets neste innenriksminister.

Miljøvernorganisasjoner lanserte før helgen sin kampanje mot Norton, som de mener er en katastrofe for naturverninteressene i USA. Hun er tilhenger av at delstatene selv skal få ta avgjørelser om miljø, og at store industriselskaper selv må avgjøre hvordan de vil løse sine forurensningsproblemer. Som Bush er hun dessuten tilhenger av olje- og gassutvinning i Alaskas villmark. Høringen av Norton starter torsdag.

Mest kontroversiell

Men av de to er den erkekonservative og strengt religiøse Ashcroft den klart mest kontroversielle. I helgen var det flere demonstrasjoner mot ham.

Mange demokrater på Capitol Hill mener det var usedvanlig uklokt av Bush å velge en så kontroversiell person til et viktig departement som tar mange avgjørelser av betydning for folk flest.

I en tid da de to partiene skal forsøke å samarbeide i en Kongress som er delt omtrent på midten, vil uenighet om Ashcroft kunne ødelegge svært mye allerede i uka før den nye presidenten er innsatt.

Forrige uke ble høringen av utdanningsministeren og forsvarsministeren unnagjort på en dag, uten store problemer. Men Senatet regner med å bruke hele tre dager på nominasjonshøringen av Ashcroft, som starter tirsdag. Både demokrater og republikanere har uttalt at de skal gi ham en rettferdig høring, men være kritiske.

Press

Demokratene er selvfølgelig under ekstra stort press for å gå imot godkjenningen, og flere av dem som i begynnelsen mente godkjenningen av Ashcroft ville gå greit, er nå mer i tvil.

Kommentatorer er likevel enige om at Ashcroft etter all sannsynlighet blir godkjent, fordi visepresident Dick Cheneys stemme vil gi republikanerne en stemmes flertall i Senatet når det skal voteres over Ashcroft. Avstemningen kommer ikke før etter at George W. Bush er innsatt som president lørdag.

Minoriteter

Interessegrupper som representerer kvinner, minoriteter og homofile har mobilisert for å grave fram alt som måtte finnes av grums i Ashcrofts fortid. Spesielt konsentrerer de seg om få fram eksempler på at Ashcroft har rasistiske tilbøyeligheter, og at hans sterke religiøse holdning vil påvirke ham i hans arbeid som justisminister.

Ledere for borgerrettsorganisasjoner minner demokratiske senatorer om at svarte utgjør store velgergrupper.

Foreløpig har ikke motstanderne hans funnet noe formelt klanderverdig i hans fortid, men listen over eksempler som sår tvil om hans holdninger til minoriteters og kvinners rettigheter blir stadig lengre. Washington Post skriver dessuten mandag at Ashcroft, da han var Missouris justisminister, brukte offentlig ansatte i sin kampanje for å bli delstatens guvernør i 1984, noe han ikke hadde lov til.

(NTB-Anne Ånstad)

<B>OMSTRIDT:Venstresiden mobiliserer voldsomt mot John Ashcroft, som George W. Bush vil gi justisministerposten